Kelebihan Pekerja Ujian Dadah

Ujian dadah di tempat kerja membolehkan majikan memastikan pekerjanya tidak menggunakan ubat haram semasa bekerja atau semasa cuti. Walaupun mungkin memerlukan sejumlah wang kepada syarikat untuk menguji setiap pekerja, dalam beberapa kes, kelebihan ujian menjadikannya berbaloi.

Menjamin Keselamatan Pekerja

Beberapa pekerjaan berbahaya untuk dilakukan walaupun seseorang benar-benar sedar. Menggunakan alat berat atau memandu trak memerlukan pekerja berjaga-jaga dan tidak berada di bawah pengaruh. Sebagai contoh, seorang pekerja yang bekerja di kaunter deli tidak boleh menggunakan dadah semasa mengendalikan pisau tajam dan bekerja di atas dapur yang panas. Ujian dadah sebelum seseorang pergi bekerja akan memastikan bahawa dia tidak bekerja ketika berada di bawah pengaruh, melindungi dirinya dan kakitangan lain dari kemungkinan kemalangan.

Mengelakkan Masalah di Jalan

Sebuah syarikat boleh memutuskan untuk menyaring semua pekerja yang berpotensi untuk mencegah masalah yang timbul akibat penggunaan ubat-ubatan berterusan. Masalah dadah dengan cepat tidak dapat dikawal, dan seseorang yang mungkin kelihatan seperti pekerja yang baik ketika diupah boleh menjadi tidak boleh dipercayai, muncul lambat bekerja atau tidak fokus pada tugasnya. Membayar ujian ubat di muka boleh menjimatkan wang syarikat di kemudian hari, apabila tidak perlu mengambil semula pekerja atau memberi ganti rugi kepada pekerja yang cedera.

Ia Diperlukan

Dalam beberapa kes, menguji pekerja adalah syarat. Syarikat yang dilindungi oleh Jabatan Perhubungan Amerika Syarikat mesti menguji pekerja untuk penggunaan dadah. Syarikat yang dilindungi biasanya merangkumi agensi pengangkutan awam, syarikat penerbangan dan jalan kereta api. Akta Tempat Kerja Bebas Dadah tahun 1988 menghendaki beberapa syarikat menguji pekerja sekiranya mereka ingin mendapatkan kontrak dengan kerajaan persekutuan. Sebagai tambahan, jika syarikat mendapat geran dari kerajaan persekutuan, syarikat mesti menguji pekerjanya untuk penggunaan dadah.

Kewajaran

Sebilangan syarikat mungkin menguji pekerja untuk memastikan rasa adil. Pada tahun 2011, gabenor Florida meminta pegawai negeri untuk tunduk pada ujian dadah. Oleh kerana pekerja di negeri ini dibayar dengan dolar pembayar cukai, gabenor merasa wajar jika mereka menjalani ujian dadah sehingga penduduk di negeri ini tahu bahawa mereka tidak membiayai penggunaan dadah. Sebagai tambahan, Florida meluluskan undang-undang yang mewajibkan mereka yang meminta Bantuan Sementara untuk Keluarga yang Memerlukan negeri untuk mengajukan ujian dadah sebelum mereka dapat menerima wang.