Cara Menghantar Faks Dengan Murah

Meskipun terdapat peningkatan komunikasi berasaskan Internet, 25 juta mesin faks digunakan oleh perniagaan, menurut Peter Davidson, ketua Davidson Consulting. Sama ada perniagaan anda perlu menghantar faks kerap atau sesekali, anda mempunyai banyak pilihan mengenai cara menghantar faks tersebut. Harga berkisar berdasarkan kaedah, tetapi banyak syarikat hanya memerlukan perkhidmatan faks yang sangat asas. Cari kaedah murah untuk faks untuk mengurangkan perbelanjaan perniagaan.

1

Beli mesin faks yang murah. Sekiranya anda perlu menghantar faks secara berkala, mesin faks adalah kaedah terbaik untuk mengelakkan had jumlah faks atau bayaran per faks. Sekiranya anda jarang menggunakannya, anda mungkin tidak perlu membayar kos talian telefon tambahan kerana anda hanya boleh menyambungkannya ke saluran utama anda semasa anda memerlukannya. Selain itu, rancangan telefon perniagaan sering kali sudah termasuk jarak jauh, jadi anda mungkin tidak perlu membayar yuran tambahan untuk caj jarak jauh.

2

Beli pencetak all-in-one yang merangkumi mesin faks. Mesin ini merangkumi beberapa peranti seperti pencetak, mesin pengimbas dan mesin faks. Biasanya, harganya lebih murah daripada membeli setiap produk secara berasingan dan mengambil sedikit ruang, tetapi masih berfungsi sebagai mesin faks.

3

Gunakan e-mel ke perkhidmatan faks seperti FaxZero, Send2Fax atau Nextiva. Perkhidmatan ini menjimatkan kos membeli dan menyelenggara mesin faks serta mencetak dan talian telefon tambahan. Perkhidmatannya merangkumi harga dan ciri, tetapi mulai serendah $ 5 sebulan. Sebilangan besar perkhidmatan tersebut menawarkan tempoh percubaan percuma selama sebulan. Sekiranya anda hanya perlu menghantar satu faks, anda boleh mendaftar untuk percubaan dan tidak membayar apa-apa. Perkhidmatan termurah untuk anda bergantung pada seberapa kerap anda merancang untuk faks; lihat laman web perbandingan seperti Perbandingan Faks untuk mendapatkan tawaran terbaik.

4

Pergi ke kedai di mana anda membayar setiap faks. Sekiranya anda hanya perlu menghantar faks sekali-sekala, cara yang paling menjimatkan adalah pergi ke perniagaan atau organisasi yang menghantar faks. Perpustakaan, kedai kopi dan kedai bekalan pejabat biasanya menawarkan perkhidmatan ini.

5

Kongsi mesin faks. Sekiranya terdapat beberapa pejabat di bangunan anda yang hanya mempunyai keperluan faks sporadis, anda semua boleh memasukkan dan berkongsi satu mesin untuk menjimatkan wang. Sekiranya anda mempunyai rakan sekerja atau rakan niaga dengan kemampuan faks, mereka mungkin membenarkan anda menggunakan mesin mereka.