Apakah maksud Nisbah Margin Untung Bersih dalam Perakaunan?

Pelabur dan pemberi pinjaman menggunakan nisbah kewangan untuk mengukur tahap kesihatan ekonomi syarikat. Nisbah kewangan dapat digunakan untuk memeriksa apakah sebuah perusahaan menggunakan modal dengan cekap, apakah ia memiliki uang untuk membayar pinjaman dan seberapa cepat ia memutar inventori. Penganalisis bergantung pada angka dari penyata kewangan syarikat untuk mengira nisbah ini.

Pengiraan

Nisbah margin keuntungan bersih adalah ukuran keuntungan syarikat. Untuk mencapai nisbah ini, hanya bahagikan pendapatan bersih dengan penjualan bersih. Mendarab dengan 100 akan membolehkan anda menyatakan angka ini sebagai peratus. Sebagai contoh, bayangkan sebuah syarikat mempunyai pendapatan bersih $ 29,000 dan penjualan bersih $ 1,000,000. Oleh itu, $ 29,000 dibahagikan dengan $ 1,000,000 adalah 0,029. Gandakan dengan 100, dan nisbah margin keuntungan bersih syarikat ini adalah 2.9 peratus.

Analisis

Margin keuntungan bersih paling baik dianalisis ketika membandingkan prestasi kewangan beberapa tahun atau suku tahun. Menganalisis keuntungan bersih bernilai lima tahun akan memberi anda idea sama ada keuntungan syarikat meningkat atau menurun. Meneliti keuntungan bersih mengikut suku tahun akan memberi contoh sifat kitaran perniagaan. Beberapa syarikat mungkin lambat dan tidak menguntungkan dalam beberapa bahagian tahun ini kerana mereka membina inventori untuk dijual dalam jangka masa yang singkat.

Perbandingan Adil

Semasa meneliti nisbah keuntungan bersih syarikat, penting untuk membandingkan tempoh seperti tempoh yang sama. Membandingkan hasil kewangan bernilai setahun penuh dengan keputusan suku kewangan mungkin tidak sah kerana sifat perniagaan yang bersifat kitaran. Firma juga harus dibandingkan dengan firma yang serupa. Nisbah keuntungan bersih dalam satu industri mungkin sangat rendah di industri yang lain. Sebaliknya, nisbah keuntungan bersih 20 peratus mungkin tinggi di beberapa industri.

Nisbah Keuntungan Lain

Nisbah aset bersih membandingkan penjualan dengan keuntungan. Satu perkara adalah mempunyai margin keuntungan 20 peratus; lain untuk mengatakan bahawa firma mempunyai keuntungan $ 1 juta. Walau bagaimanapun, banyak pelabur akan tertanya-tanya berapa banyak syarikat yang perlu melabur dalam dirinya sendiri - dalam peralatan baru, misalnya - untuk memperoleh keuntungan tersebut. Melabur $ 1 juta untuk menghasilkan $ 1 juta setiap tahun mungkin merupakan pelaburan yang baik, katakanlah, tetapi melabur $ 1 bilion untuk mendapatkan jumlah yang sama adalah pelaburan lain. Untuk mengukurnya, pelabur melihat langkah-langkah keuntungan yang membandingkan keuntungan dengan berapa banyak yang dimasukkan oleh pemilik ke dalam firma, angka yang tidak semestinya muncul dalam penyata pendapatan. Ukuran keuntungan lain merangkumi nisbah pulangan atas nilai bersih. Nisbah ini membandingkan keuntungan dengan nilai syarikat.Perolehan aset bersih mengukur keuntungan perniagaan berbanding jumlah aset yang mesti digunakan oleh perniagaan untuk menjana penjualan.