Cara Meningkatkan Tingkah Laku Individu dalam Organisasi

Organisasi yang berjaya berfungsi dengan baik di setiap peringkat. Dari jawatan eksekutif hingga pekerja yang mengendalikan operasi harian syarikat, setiap orang mengetahui peranannya dalam menjadikan organisasi sebagai tempat kerja yang bagus. Tetapi organisasi yang berjaya mengalami masa ketika pekerja, rakan kongsi dan ahli lembaga pengarah tidak berpuas hati. Memotivasi tingkah laku organisasi yang baik melalui penetapan matlamat, peningkatan tempat kerja, peneguhan positif dan pengiktirafan membantu mewujudkan persekitaran kerja yang positif.

Penetapan Matlamat Individu

Tetapkan matlamat untuk setiap pekerja yang membolehkan mereka maju ke arah penanda aras yang diinginkan. Lakukan perjumpaan penetapan matlamat dengan setiap pekerja dan dorong dia untuk menjadi sebahagian daripada proses tersebut. Dengarkan cadangan dan visi untuk kedudukannya dalam organisasi dan merancang matlamat dengan sewajarnya. Ini memberi pekerja dengan rasa pemilikan dalam syarikat dan memberi mereka tanggungjawab untuk melihatnya berjaya. Penetapan matlamat mendorong tingkah laku organisasi yang baik.

Penambahbaikan Tempat Kerja

Pantau ruang kerja pekerja, bilik mesyuarat dan kawasan umum untuk peningkatan yang diperlukan. Pekerja paling gembira apabila mereka selesa di ruang di mana mereka menghabiskan banyak masa. Pencahayaan yang lebih baik, cat segar, bilik bekalan yang lengkap, peralatan yang disimpan dalam keadaan baik dan ruang makan yang hangat dan menarik membantu meningkatkan semangat dan tingkah laku organisasi. Memberi perhatian kepada perincian kecil meningkatkan prestasi dan membantu pekerja mengetahui bahawa mereka adalah bahagian yang dihargai dalam pasukan organisasi.

Pengukuhan Positif

Sediakan sistem ganjaran untuk pekerja di setiap peringkat untuk peningkatan produktiviti. Mendapat ganjaran adalah motivator yang hebat untuk kerja yang lebih cekap dan tingkah laku organisasi yang lebih baik. Kad hadiah ke kedai kopi atau tempat makan tengah hari yang terkenal, pekerja tempat letak kereta bulan ini dan nota terima kasih yang sederhana untuk pekerjaan yang dilakukan dengan baik membuat pekerja merasa mereka adalah anggota pasukan yang dihargai. Pertimbangkan bonus suku tahun dan tahunan untuk pekerja yang memenuhi tahap produktiviti yang telah ditentukan.

Pengiktirafan Organisasi

Memberi pengiktirafan kepada pekerja melalui buletin suku tahunan, e-mel antara pejabat dan di acara syarikat sepanjang tahun. Orang yang diiktiraf untuk pelbagai pencapaian lebih terdorong untuk meneruskan dan mengembangkan usaha mereka. Pengiktirafan juga dapat memberi inspirasi yang diperlukan kepada pekerja lain untuk melampaui tahap produktiviti semasa mereka. Pertimbangkan untuk memberi jawatan ketua pasukan atau tanggungjawab mentor kepada mereka yang mendapat pengiktirafan untuk membantu mewujudkan suasana etika yang kuat dan tingkah laku organisasi yang positif.