Alat Pemasaran Dalaman

Pemasaran jatuh ke dalam dua kem: luaran dan dalaman. Pemasaran luaran merujuk kepada alat pemasaran tradisional seperti iklan, yang bertujuan untuk meningkatkan kesedaran pada pengguna yang tidak mengetahui tentang perniagaan kecil anda. Pemasaran dalaman menyasarkan mereka yang tahu mengenai perniagaan anda - seperti pekerja dan pelanggan semasa - dan meminta sokongan mereka dalam mengembangkan imej jenama yang kuat secara dalaman. Rasional di sebalik pemasaran dalaman ialah perniagaan kecil dapat menggunakan pekerjanya sendiri untuk mendapatkan keuntungan dari produk atau perkhidmatannya, strategi yang menjimatkan kos pemasaran luaran dan memperkuat jenama secara keseluruhan. Beberapa alat pemasaran dalaman yang paling berkesan termasuk kempen pelancaran dalaman, pekerja berpengaruh, acara dan latihan yang disasarkan.

Kempen Pelancaran Dalaman

Kempen pelancaran dalaman adalah platform pemasaran yang mensasarkan pekerja. Kempen ini berlaku sebelum penyataan umum mengenai kempen yang sama. Kempen pelancaran dalaman adalah alat pemasaran dalaman yang sangat berkesan kerana mereka menimbulkan semangat untuk kempen di kalangan pekerja yang akan bertanggungjawab menguruskannya. Oleh itu, pada saat kempen ini sampai ke khalayak ramai, momentum sedang berjalan. Pelancaran dalaman juga membolehkan perniagaan kecil menyelesaikan beberapa masalah sebelum kempen disiarkan kepada pengguna.

Pekerja Berpengaruh

Pekerja yang berpengaruh dalam organisasi sering berfungsi sebagai alat pemasaran dalaman yang berkesan. Pekerja ini biasanya bukan ahli organisasi, sangat kelihatan dan dikagumi oleh organisasi. Contohnya termasuk pengaturcara atau jurujual yang berbakat. Selalunya pekerja ini membentuk pendapat di dalam perniagaan anda, jadi mendapatkan input mereka dalam kempen pemasaran sebelum keluar kepada pengguna sering mendorong pembelian dari pekerja lain.

Acara

Acara yang mensasarkan pekerja secara positif mewakili satu lagi alat pemasaran dalaman yang berharga. Acara boleh menunjukkan bakat pekerja lain, seperti pertandingan Voice of McDonald, di mana pekerja McDonald dari seluruh dunia bersaing untuk menyanyi di persidangan pameran perdagangan tahunan syarikat dan memenangi hadiah utama $ 25,000. Acara seperti ini bertujuan untuk memberi penghargaan kepada pekerja dan meningkatkan imej jenama di mata pengguna.

Latihan

Program latihan mewakili satu lagi alat pemasaran dalaman yang berguna. Pasukan pekerja yang terlibat dalam pengalaman pembelajaran bersama cenderung mengembangkan jaringan sokongan sosial di antara mereka yang meningkatkan matlamat pemasaran dalaman penglibatan pekerja dengan organisasi, serta meningkatkan kepuasan kerja.