Cara Menggunakan LinkedIn untuk Promosi Kendiri

Melayan lebih dari 161,000,000 orang pada masa penerbitan, LinkedIn telah menjadikan dirinya sebagai rangkaian sosial profesional yang unggul. LinkedIn menawarkan pelbagai alat dan strategi untuk menolong anda menjadikannya sumber promosi profesional yang penting dan membantu anda mengembangkan perniagaan. Tugas mudah seperti melengkapkan profil anda dan menghubungkan dengan seberapa banyak orang yang anda boleh adalah permulaan yang baik, tetapi menggunakan alat tambahan seperti Kumpulan dan kemampuan untuk mencari rangkaian sambungan anda dapat menjadikannya alat yang lebih hebat lagi.

1

Buat profil LinkedIn yang mantap. Semasa anda mengisi profil LinkedIn anda, sistem akan memberi tahu anda tentang kelengkapan profil anda. Memasukkan nama dan maklumat anda mengenai apa yang anda lakukan di perniagaan anda hanyalah asasnya; profil lengkap merangkumi cadangan, kedudukan lalu, foto, laman web dan banyak perkara lain.

2

Berhubung dengan seberapa banyak orang yang mungkin. Anda harus memutuskan sama ada masuk akal untuk berhubung hanya dengan orang yang sebenarnya anda kenal atau untuk berhubung dengan semua orang sebagai "LION" - LinkedIn Open Networker. Apa sahaja yang anda pilih, cubalah menjadikan rangkaian anda seluas mungkin. Anda boleh melakukan ini dengan mencari rakan sekerja, vendor, pelanggan, pekerja, rakan, rakan sekelas dan ahli keluarga.

3

Dapatkan cadangan. Cadangan adalah alat yang disediakan oleh LinkedIn untuk membolehkan orang membuat komen di profil anda mengenai kerja yang telah anda lakukan untuk mereka. Dengan cadangan, kualiti jauh lebih penting daripada kuantiti. Bercakap dengan pelanggan, rakan sekerja dan penyelia untuk melihat apakah mereka akan mengesyorkan anda. Strategi lain adalah mengirimkan beberapa cadangan dengan harapan dapat menerima beberapa balasan.

4

Gunakan fungsi carian untuk mencari orang baru yang boleh anda sambungkan. Setelah anda menjalin hubungan dengan mereka, anda seharusnya dapat mempromosikan diri dan perkhidmatan anda kepada mereka.

5

Sertai LinkedIn Kumpulan yang sesuai dengan kepakaran anda dan dengan apa yang anda perlukan untuk mempromosikan. Apabila anda menjadi ahli kumpulan yang berharga dengan berkongsi maklumat dan idea yang berguna dengan ahli-ahlinya yang lain, kesedaran dan persepsi orang terhadap anda akan bertambah baik.

6

Kemas kini status LinkedIn anda dengan kerap. Pada 29 Jun 2012, kemas kini Twitter tidak lagi muncul di suapan status LinkedIn, yang bermaksud mereka akan menjadi kurang berantakan. Ini menjadikan kemas kini anda lebih cenderung untuk diperhatikan dan berguna sebagai alat promosi.

7

Sambung ke media sosial dan laman web lain. Profil LinkedIn anda harus mempunyai pautan ke blog anda, laman web syarikat anda, suapan Twitter anda dan ke alat promosi lain. Anda juga boleh menggunakan media lain untuk meningkatkan rangkaian LinkedIn anda, sama seperti anda dapat menggunakan LinkedIn untuk mempromosikan apa yang anda lakukan di tempat lain di Web kepada pengikut anda.