Empat Proses Kepegawaian Strategik

Proses kepegawaian strategik, juga dikenal sebagai perencanaan tenaga kerja, memberi anda strategi untuk memastikan bahawa anda mempunyai sejumlah orang yang sesuai dengan set kemahiran yang tepat untuk tujuan perniagaan anda sekarang dan masa depan. Semasa anda mengembangkan perniagaan, menggunakan satu atau lebih daripada empat proses kepegawaian dapat membantu perniagaan anda berjalan dengan lebih berkesan.

Analisis Kakitangan Jangka Pendek

Sebagai pemilik perniagaan kecil, menganalisis tahap kepegawaian anda sekarang akan membantu anda menentukan kesesuaian ukuran kakitangan anda sekarang. Gunakan rekod gaji anda untuk menilai sama ada anda membayar lebih masa secara berkala kerana membayar lebih masa secara konsisten sering menunjukkan masalah kekurangan kakitangan di bidang tertentu. Analisis kerja yang diperlukan untuk melakukan setiap kedudukan semasa dengan mengira masa yang diperlukan untuk melaksanakan setiap fungsi pekerjaan. Sekiranya anda mendapati bahawa fungsi pekerjaan pekerja sepenuh masa sekarang memerlukan lebih dari 40 jam setiap minggu, tingkatkan kakitangan anda dengan menambahkan pekerja sambilan atau sepenuh masa, bergantung pada analisis anda.

Menentukan Keperluan Kakitangan

Keperluan kakitangan sering berubah mengikut musim, apabila syarikat anda berkembang, dengan perubahan teknologi atau semasa penurunan pendapatan. Padankan kecekapan, atau kemahiran, setiap pekerja dengan keperluan syarikat anda dengan melakukan analisis pekerjaan terperinci. Tentukan sama ada setiap pekerja memerlukan latihan lanjutan dalam teknik pengurusan atau kemahiran teknologi. Anda boleh menggunakan catatan gaji dan penyata pendapatan bulanan anda untuk memproyeksikan sama ada anda perlu membuat anggaran untuk bantuan sementara atau kekal semasa kenaikan jualan bermusim.

Keperluan Kakitangan Masa Depan

Sekiranya perniagaan kecil anda berada dalam mod pertumbuhan, sertakan staf dan dolar latihan tambahan dalam proses penganggaran masa depan anda. Tahap kepegawaian yang mencukupi dapat mengurangkan kecederaan yang berkaitan dengan pekerjaan, meningkatkan semangat pekerja dan meningkatkan tahap kepuasan pelanggan. Gunakan rancangan strategik satu dan lima tahun anda untuk memproyeksikan berapa banyak pekerja yang anda harapkan akan diambil pada masa akan datang. Analisis rancangan strategik anda, dan tentukan sama ada anda menjangkakan kenaikan pangkat pekerja sekarang ke jawatan masa depan atau adakah anda perlu merekrut pekerja dari luar syarikat anda. Kos purata untuk membawa pekerja tahap mahir atau pengurus ke dalam perniagaan kecil anda berkisar antara 50 hingga lebih dari 100 peratus gajinya, menurut Persatuan Pengurusan Sumber Manusia.

Meningkatkan Keberkesanan

Pekerja yang berkesan dan terlatih membantu perniagaan anda kekal berdaya saing, meningkatkan kepuasan kerja pekerja anda dan mengurangkan perolehan. Mengekalkan pekerja yang berharga dengan menawarkan latihan dan peluang kenaikan pangkat menjimatkan wang anda dan meningkatkan perasaan setia pekerja kepada syarikat anda. Gunakan penerangan dan analisis pekerjaan anda untuk merancang kemungkinan kemajuan pekerja yang sesuai dengan rancangan strategik syarikat anda. Tawarkan peluang latihan dalaman atau luaran untuk mempersiapkan pekerja untuk perubahan perniagaan masa depan, dengan itu menghilangkan atau mengurangkan keperluan untuk mengupah calon luar yang mungkin tidak setia dengan perniagaan anda atau mungkin tidak sesuai dengan operasi perniagaan kecil anda.