Cara Membuat Latar Belakang Tajuk Anda di Tumblr

Tumblr adalah platform blog mikro yang sangat fleksibel yang membolehkan penggunanya menyesuaikan susun atur blog mereka secara meluas. Anda boleh mengubah kod HTML mana-mana tema Tumblr dengan spesifikasi tepat anda, tetapi kebanyakan tema Tumblr sudah diformat terlebih dahulu untuk memasukkan banyak elemen halaman seperti tajuk blog teks biasa dan kadang-kadang bar sisi. Untuk menambahkan jadual atau bekas di sekitar tajuk blog anda yang memaparkan warna atau gambar latar, anda mesti mengedit HTML susun atur anda untuk memasukkan kod CSS untuk latar belakang.

1

Log masuk ke akaun Tumblr anda dan klik roda gigi di bahagian atas papan pemuka Tumblr anda untuk melawat tetapan akaun anda.

2

Klik tab di lajur kiri dengan nama blog yang tajuknya ingin diedit, jika anda mempunyai lebih dari satu blog, dan kemudian klik "Sesuaikan" di panel utama.

3

Periksa sama ada tema Tumblr anda mempunyai pilihan "Tunjukkan Tajuk Blog" di bahagian "Penampilan". Sekiranya ada, tandakan kotak di sebelahnya.

4

Klik butang "Edit HTML" di bahagian atas halaman.

5

Tatal melepasi helaian gaya dalam HTML tema anda dan cari kod berikut:  

6

Cari kod berikut di bahagian tajuk:

{Tajuk}

Ini adalah kod tajuk anda.

7

Masukkan kod berikut di hadapan kod judul untuk membuat latar belakang dengan gambar di belakang tajuk Tumblr anda:

Sebagai alternatif, masukkan kod berikut di hadapan kod judul untuk membuat latar belakang dengan warna biasa: Ganti "// yourimageurl" dengan URL luaran gambar latar belakang anda, atau "000000" dengan nilai hex dari warna latar yang diinginkan. Ganti "200px" dengan ketinggian dalam piksel yang anda mahukan bekas di sekitar tajuk anda, dan ganti "400px" dengan lebar dalam piksel yang anda mahukan bekas di sekitar tajuk anda.

8

Masukkan kod berikut selepas tag tajuk:

9

Klik butang "Kemas kini Pratonton". Periksa di panel pratonton di sebelah kanan untuk memastikan latar belakang tajuk kelihatan seperti yang anda mahukan. Sekiranya tidak, buat perubahan yang diperlukan dan klik "Kemas kini Pratonton" sekali lagi untuk melihat pratonton.

10

Klik "Simpan" untuk menjadikan perubahan anda kekal. Kemudian klik butang "Penampilan" dan akhirnya klik "Simpan" dan "Tutup" untuk keluar dari tetapan penyesuaian anda.