Cara Memastikan Penyumberan Luar Mematuhi Undang-Undang Buruh Amerika

Perniagaan dari pelbagai saiz kadang-kadang beralih kepada penyumberan luar untuk mengalihkan operasi bernilai rendah kepada pihak ketiga dalam usaha menjimatkan wang dan fokus pada kecekapan teras. Sayangnya, operasi penyumberan luar tidak bermaksud anda juga mengambil risiko yang timbul jika pihak ketiga tersebut tidak mematuhi undang-undang buruh Amerika. Tanpa penekanan yang kuat terhadap pematuhan, kos pelanggaran peraturan dapat mengurangi penjimatan kos buruh.

Penyumberan Luar Dalam Negeri

Kegiatan penyumberan luar dalam negeri tidak membuat syarikat anda terpaut untuk masalah pematuhan buruh jika hubungan anda sangat dekat sehingga mahkamah menganggap anda rakan sekerja atau majikan bersama. Contohnya, jika anda membuat pengeluaran tekstil kepada penyumberan luar tempatan yang satu-satunya pelanggan adalah syarikat anda, dan syarikat tersebut gagal membayar pekerjanya dan kemudian hilang ketika disaman, pekerja tersebut mungkin dapat menuntut syarikat anda dan menuntut status majikan bersama. Ini bergantung pada fakta setiap kes dan keadaan di mana anda beroperasi, tetapi ini menggambarkan bahaya yang dihadapi syarikat apabila mereka tidak menguruskan risiko dengan berkesan. Penyumberan luar pesisir, atau luar negara, umumnya tidak memerlukan kepatuhan kepada undang-undang buruh Amerika, kecuali dalam beberapa keadaan ketika warga AS dipekerjakan dan dibayar oleh firma di luar negara.

Perhatikan Margin Anda

Daya tarikan daripada penyumberan luar adalah bahawa ia dapat menjimatkan wang perniagaan anda, tetapi jika margin anda terlalu agresif dan pihak ketiga tidak dapat memenuhi syarat anda tanpa melanggar undang-undang perburuhan, itu dapat bangkit untuk merosakkan perniagaan anda. Sebagai contoh, jika pembekal anda tidak dapat memberikan perkhidmatan yang dikehendaki oleh kontrak anda tanpa menggunakan kerja lembur atau keadaan kerja yang lebih rendah, publisiti yang dihasilkan sekiranya ditemui dapat mempengaruhi bukan sahaja syarikat itu, tetapi juga syarikat anda.

Pengurusan Risiko Juara

Untuk memastikan pematuhan dengan undang-undang buruh Amerika, tekankan pengurusan risiko dari awal hingga akhir. Keperluan harus dijelaskan dengan jelas dalam permintaan asal untuk proposal, ditentukan lebih jauh semasa proses pemberian hadiah dan ditukar menjadi proses setelah kontrak tersebut berkuatkuasa. Bekerjasama dengan pihak luar untuk mendokumentasikan bagaimana risiko ini akan ditangani dalam rancangan projek. Meletakkan syarat kepada penyumber luar anda untuk memenuhi langkah-langkah peraturan yang diperlukan atau menghadapi hukuman kewangan jika tidak dapat menjadi elemen dasar pengurusan risiko juga. Ini mendokumentasikan dasar pematuhan yang diperlukan dan membiarkan pihak luar bertanggungjawab atas pelanggaran.

Peruntukkan Sumber Pengurusan

Kos pengurusan tidak akan hilang apabila aktiviti dilakukan secara luar. Sama ada anda memperuntukkan pekerjaan kepada pekerja kontrak dan bukannya menjaga pekerjaan di rumah atau menghantar seluruh bahagian ke luar pesisir, anda tetap bertanggungjawab untuk mematuhi undang-undang. Komitmen sumber daya yang mencukupi untuk memantau operasi pihak luar, dengan pos pemeriksaan dan tonggak biasa untuk memastikan kepatuhan dipertahankan.

Langkah Dalaman Lain

Risiko ketidakpatuhan cukup besar. Perniagaan yang salah mengklasifikasikan pekerja, misalnya, boleh dikenakan audit dan denda. Sekiranya anda menukar pekerja menjadi pekerja kontrak untuk projek penyumberan luar, ini mungkin akan menarik bendera merah, dan jika anda menguruskan beberapa rakan dalam penyumberan luar anda, ini memerlukan banyak sumber untuk dipantau. Ini biasanya memerlukan penyelesaian teknologi bersepadu untuk mengikuti metrik yang diperlukan untuk menunjukkan kepatuhan dengan undang-undang buruh Amerika.