Etika Perniagaan & Kemahiran Rangkaian

Fungsi perniagaan dan acara rangkaian lain memberi peluang kepada pengusaha dan pekerjanya untuk bertemu dan berbincang dengan rakan sekerja dan bakal pelanggan. Acara ini boleh berkisar dari waktu senang selepas bekerja di restoran tempatan hingga acara rangkaian yang lebih formal semasa pameran perdagangan dan persidangan. Tidak kira keadaan atau nada acara, penting bagi para peserta untuk menjalankan etika perniagaan yang betul atau mereka berisiko merosakkan imej jenama mereka.

Pengenalan

Dikelilingi oleh ruangan yang penuh dengan orang-orang yang tidak Anda kenal boleh menakutkan, tetapi hancurkan es dengan tersenyum, menghulurkan tangan, memberikan jabat tangan yang tegas dan memperkenalkan diri kepada para peserta. Lebih Banyak Perniagaan, sumber dalam talian untuk usahawan, mencadangkan memulakan perbualan, dan bukannya menunggu orang lain menghampiri anda. Temui seberapa banyak orang yang anda boleh, tetapi buat setiap perjumpaan dihitung dengan melakukan lebih daripada sekadar menyerahkan kad perniagaan anda. Cuba ingat satu fakta penting mengenai setiap orang yang anda temui, dan apabila anda dapat, catat di belakang kad nama mereka untuk rujukan di masa hadapan.

Menukar Kad Perniagaan

Hadiri fungsi dan acara perniagaan dengan kad perniagaan berkualiti tinggi dan direka dengan baik yang dapat anda tukar dengan bakal pelanggan atau vendor. Melabur dalam pemegang kad perniagaan yang direka untuk melindungi kad anda semasa anda membawanya ke acara dan mengumpulkan kad perniagaan dari orang lain. Sebelum meminta kad perniagaan daripada tetamu, melabur dalam perbualan yang bermakna untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perniagaan dan minat mereka. Setelah anda membina hubungan, minta kad. Elakkan kelihatan memaksa dengan menyerahkan kenalan yang berpotensi lebih daripada satu kad nama.

Dengar secara Aktif

Tidak diragukan lagi terdapat berbagai perbualan yang diadakan semasa acara rangkaian, kerana para peserta berusaha mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka dalam jangka masa yang terhad. Walaupun menggunakan acara rangkaian sebagai cara promosi diri dapat bermanfaat bagi perniagaan anda, ingatlah untuk mendengar secara aktif orang yang anda temui. Ambil kepentingan umum semasa perbualan dengan bertanya. Debra Fine, pengarang terlaris "The Fine Art of Small Talk", menyarankan untuk mendengar maklumat yang dapat membantu anda mengemukakan soalan agar perbualan tetap berjalan.

Rangkaian Dalam Talian

Rangkaian sosial seperti Twitter, Facebook dan LinkedIn memberi peluang kepada usahawan untuk berhubung dengan bakal pelanggan dan vendor. Dr. Ivan Misner, penulis New York Times Bestselling yang menyumbang kepada Entrepreneur.com, mencadangkan bahawa lebih baik menggunakan rangkaian dalam talian dengan kenalan yang sudah anda ketahui, kerana lebih sukar untuk membuat hubungan peribadi dalam talian.

Gunakan rangkaian sosial dengan berhati-hati; elakkan membuat komen negatif mengenai pelanggan, vendor atau pekerja di rangkaian ini. Berikan maklumat berguna kepada peminat dan pengikut anda. Ikuti perbualan dengan rakan dan peminat rangkaian sosial anda dengan memberi komen pada siaran mereka dan dengan menggunakan rangkaian anda untuk memberikan maklumat yang relevan dan bermanfaat.

Sambungkan Orang di Rangkaian Anda

Sebaik sahaja anda membuat sambungan, jagalah dengan menjadi kenalan yang dipercayai di antara orang yang anda temui. Sama ada anda menghantar artikel yang berkaitan dengan perniagaan dan projek mereka, kirimkan ucapan selamat hari raya dan hari jadi atau hantar rujukan dengan cara mereka, terus berhubung selain menukar kad perniagaan adalah bermanfaat.