Cara Memohon Skim Pengelasan Hofstede dalam Konteks Pemasaran Global

Apabila syarikat anda terlibat dalam pemasaran global, usaha promosi anda harus menarik minat pengguna dalam budaya yang berbeza. Pakar psikologi Dr Geert Hofstede mengumpulkan data budaya bermula pada tahun 1970-an dan menjelang tahun 2010 telah menetapkan enam dimensi budaya yang menentukan sistem nilai nasional dan sikap pengguna individu di negara-negara tersebut. Agar pemasaran anda berkesan, anda harus menyesuaikan pendekatan pemasaran anda untuk mengambil kira sikap ini.

Jarak Kuasa

Budaya dengan jarak kekuatan tinggi mempunyai hierarki yang kuat dan pemimpin yang kuat. Keputusan sering dibuat oleh ketua keluarga dan pengurus atasan daripada melalui perbincangan dan kerja berpasukan. Pemasaran anda di negara-negara seperti itu harus menarik perhatian kepemimpinan dengan menekankan bagaimana produk menghasilkan keuntungan bagi seluruh keluarga atau syarikat, menjadikan kepemimpinan mereka lebih berjaya. Untuk negara jarak kuasa rendah, anda harus menjangkau sebilangan besar orang biasa atau pekerja yang akan membincangkan produk dan mencapai kata sepakat. Manfaat yang anda promosikan harus menjadikan tugasnya lebih mudah.

Individualisme dan Ikatan Komuniti

Untuk negara dengan individualisme yang tinggi, promosi anda dapat menyasarkan orang dengan menekankan bagaimana produk anda akan memberi manfaat kepada mereka. Kebebasan individu, menjimatkan masa dan memberi ganjaran kepada diri anda adalah tema yang berkesan. Untuk pasaran individualisme rendah dengan ikatan komuniti yang kuat, anda harus memasarkan kepada seluruh komuniti dan menerangkan bagaimana, jika anggotanya membeli produk anda, komuniti akan melihat faedahnya.

Keperibadian dan Peranan Tradisional

Pasar dengan kejantanan yang tinggi membezakan antara peranan lelaki dan wanita. Anda harus menilai budaya untuk memastikan pemasaran anda mensasarkan jantina yang betul untuk setiap produk seperti yang ditentukan oleh budaya tertentu. Pasar dengan kejantanan rendah mempromosikan kesetaraan seksual dan memberi reaksi negatif terhadap promosi berorientasikan jantina. Untuk pasaran ini, pendekatan netral yang menarik bagi lelaki dan wanita adalah wajar.

Toleransi Kekaburan

Sebilangan budaya berkembang pada kesamaran sementara yang lain cuba menghindarinya. Anda harus menilai pasaran anda untuk menentukan jenis budaya dan menyesuaikan promosi anda dengan sewajarnya. Budaya dengan penghindaran kesamaran yang tinggi lebih suka ciri-ciri produk dijelaskan dengan jelas dengan kelebihan dan ciri khas yang dijamin. Budaya yang tidak berusaha untuk mengelakkan kekaburan menerima promosi gaya hidup, generalisasi mengenai produk anda, faedah tersirat dan rujukan kepada perubahan positif.

Orientasi Jangka Panjang

Orientasi jangka panjang budaya menentukan sama ada tertumpu pada tradisi dan kaitan dengan masa lalu atau masa depan. Budaya timur cenderung mempunyai skor orientasi jangka panjang yang tinggi sementara masyarakat barat mendapat skor lebih rendah. Pemasaran anda harus mengambil kira orientasi seperti itu dengan memasukkan promosi ke dalam struktur tradisional untuk pasaran dengan skor orientasi jangka panjang yang tinggi dan menekankan faedah jangka pendek untuk pasaran dengan skor rendah.

Memanjakan dan Memuaskan

Budaya memanjakan yang tinggi menghargai masa lapang, sukan dan standard seksual yang santai. Budaya rendah hati mempunyai sekatan sosial yang ketat dengan kebebasan individu yang lebih sedikit. Sekiranya promosi berdasarkan daya tarikan seks mungkin berkesan dalam budaya pemanjangan yang tinggi, promosi itu akan gagal dalam masyarakat terkendali. Dalam budaya rendah hati, anda mungkin mempromosikan faedah sosial produk anda, kegunaannya atau bagaimana ia sesuai dengan susunan sosial yang ada.