Apa yang Membuat Cadangan Pemasaran Sukan?

Ketika anda melancarkan perkhidmatan pemasaran anda ke sebuah syarikat berasaskan sukan, adalah kebiasaan untuk memberi idea kepada klien tentang bagaimana anda akan mendekati pemasaran mereka. Cadangan pemasaran menggariskan rancangan anda, menunjukkan pemahaman anda tentang organisasi dan meyakinkan pelanggan bahawa anda boleh membawa perniagaannya ke tahap seterusnya. Elemen-elemen cadangan pemasaran adalah sama sama ada anda memasarkan pasukan atau organisasi sukan; maklumat tersebut harus disesuaikan dengan setiap pelanggan.

Analisis Penonton

Analisis khalayak adalah salah satu bahagian terpenting dari cadangan pemasaran sukan kerana memberitahu pelanggan bahawa anda memahami pelanggannya. Wawasan mengenai tingkah laku pelanggan sangat penting dalam menghasilkan kempen pemasaran yang berkesan yang dapat bersaing dengan kumpulan sukan lain. Analisis ini harus memberikan perincian mengenai apa yang dikehendaki dan diinginkan penonton semasa, memberikan maklumat dari penyelidikan anda untuk menyokong tuntutan: harga tiket yang lebih rendah atau kebimbangan mengenai keselamatan stadium, misalnya. Sekiranya sesuai, ia juga harus menangani bagaimana penonton berubah dan memberikan maklumat mengenai potensi kumpulan pasar baru.

Peluang Pasaran

Bahagian peluang pasaran dari cadangan anda memberitahu pelanggan bagaimana anda akan menambah nilai perniagaannya. Berdasarkan kajian pasaran dan khalayak anda, ia menerangkan cara syarikat sukan dapat menghubungi pelanggannya dan membincangkan faktor-faktor yang telah mewujudkan peluang ini. Sebuah syarikat yang ingin mempromosikan atlet baru mungkin memfokuskan pada daya tariknya kepada khalayak yang lebih beragam yang telah terbentuk kerana perubahan dalam demografi tempatan. Bahagian ini juga mengandungi maklumat mengenai cara menjangkau kumpulan penonton baru: orang yang mudah ditukarkan kepada peminat sukan, misalnya, atau orang yang mungkin membeli tiket acara jika mereka mempunyai motivasi.

Strategi pemasaran

Seorang bakal pelanggan sering pergi ke bahagian cadangan pemasaran yang menyusun strategi pemasaran. Apabila dilakukan dengan betul, bahagian ini menunjukkan pengetahuan anda mengenai syarikat dan matlamat jangka panjangnya. Bahagian Strategi Pemasaran harus mengenal pasti matlamat pemasaran utama, yang biasanya selaras dengan tujuan strategik organisasi: meningkatkan penajaan, menjangkau orang yang bukan peminat sukan pada masa ini, membuat barisan pakaian baru, menjual hak media atau meningkatkan iklan televisyen, untuk contoh. Ia harus menjelaskan bagaimana setiap kempen pemasaran akan menyokong matlamat syarikat.

Perkhidmatan Pemasaran

Bahagian terakhir dari proposal pemasaran memaparkan perincian kempen yang akan membantu syarikat memanfaatkan peluang pasaran dan menyokong tujuan perniagaan. Tanpa terlalu banyak terperinci, ini menguraikan rancangan untuk kempen individu seperti promosi tiket, acara separuh masa atau malam wanita. Bahagian ini juga memberikan garis masa asas dengan tonggak utama seperti kempen permainan kejuaraan atau promosi internet, dan menyediakan anggaran asas. Semasa menerangkan rancangan pemasaran anda, penting untuk memberikan perincian yang cukup untuk menarik pelanggan tanpa memberikan keseluruhan strategi anda; anda mesti meyakinkan pelanggan bahawa memerlukan anda untuk melaksanakan rancangan tersebut.