Alat Penilaian Keputusan

Keputusan yang salah boleh menyebabkan anda kehilangan pekerjaan atau bahkan membuat syarikat anda tidak berniaga, jadi membayar untuk menggunakan apa sahaja yang akan membantu anda membuat pilihan yang lebih baik, seperti alat penilaian keputusan. Alat-alat ini dirancang untuk mengatur dan mengarahkan proses pemikiran anda ke dalam keputusan. Mereka juga memberikan catatan pilihan yang ada pada masa itu, dan mengapa anda membuat keputusan. Sebagai catatan proses pemikiran, mereka dapat digunakan dalam menilai hasil keputusan anda.

Menetapkan matlamat

Sebelum menggunakan alat membuat keputusan untuk membantu anda membuat keputusan yang baik, tentukan matlamat yang ingin anda capai. Objektif tersebut mungkin termasuk memotong kos, meningkatkan kecekapan, mendapatkan nilai prestasi terbaik berbanding dengan kos, meningkatkan produktiviti jumlah atau hanya memilih peralatan, orang atau perisian yang sesuai untuk pekerjaan itu. Setelah anda mencapai matlamat anda, gunakan alat membuat keputusan untuk menilai pilihan anda. Alat ini menghasilkan rekod bagaimana anda membuat keputusan. Anda boleh menggunakannya kemudian untuk menilai keputusan keputusan berkenaan dengan bagaimana keputusan itu memenuhi matlamat anda.

Analisis SWOT

Menilai potensi keputusan anda dapat dilakukan dengan menerapkan analisis SWOT. Ini bermaksud menganalisis kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman berkenaan dengan soalan yang dihadapi. Pertama, senaraikan pilihan dari mana anda mesti membuat keputusan. Kaji kekuatan dan kelemahan setiap pilihan dan peluang serta ancaman yang ditimbulkannya. Bandingkan setiap pilihan dengan yang lain untuk mencapai pilihan terbaik. Sekiranya keputusan telah dibuat, terapkan proses ini untuk menilai hasil keputusan tersebut. Sebagai contoh, analisis SWOT boleh digunakan untuk menentukan program komputer mana yang akan dibeli untuk perniagaan anda. Ia juga dapat digunakan untuk menilai sumbangan yang dibuat oleh program yang sudah digunakan.

Analisis Pokok Keputusan

Pohon keputusan adalah kaedah untuk membuat keputusan dengan memetakan akibat dari setiap pilihan yang mungkin. Mulakan dengan simpul keputusan pertama, seperti komputer mana yang akan dibeli untuk syarikat anda. Lukis garis percabangan dari simpul keputusan awal - satu menunjukkan pembelian komputer Mac, satu lagi untuk komputer berasaskan Windows. Garis bercabang dari simpul tersebut mungkin komputer riba atau meja tulis. Cabang-cabang berikutnya menyajikan penjelasan lebih lanjut mengenai kemampuan setiap model, dengan cabang tambahan yang menunjukkan kesesuaiannya dengan perniagaan anda. Langkah terakhir adalah melihat kembali rajah dan memasukkan kos dan faedah untuk setiap pilihan sehingga anda mencapai gabungan kos dan nilai yang paling sesuai dengan keperluan anda. Dalam menilai hasil keputusan anda, kembalilah ke pohon keputusan untuk mencari kesalahan.Ini dapat menunjukkan kepada anda sama ada keputusan itu lebih berkesan sekiranya anda menempuh jalan yang berbeza, atau sama ada anda membuat keputusan terbaik memandangkan pilihan-pilihan ketika ini.

Analisis Kos-Faedah

Analisis kos-manfaat melibatkan pemeriksaan terperinci mengenai kos semua pilihan berbanding dengan jangkaan faedahnya. Hasilnya serupa dengan pohon keputusan, tetapi tidak memetakan keseluruhan rangkaian keputusan yang membawa kepada keputusan utama. Senaraikan pilihan anda, seperti membeli jentera baru, membaik pulih mesin yang ada atau tidak melakukan apa-apa. Kos mesin baru dapat dibenarkan oleh produktiviti tambahan yang menghasilkan pendapatan yang lebih besar. Membaik pulih mesin lama mungkin lebih murah tetapi pengeluarannya tetap sama. Kelewatan mengemas kini jentera boleh membawa kesan negatif sekiranya mesin pecah pada waktu puncak produksi. Nilai pilihan anda antara satu sama lain berdasarkan nisbah kos-manfaat untuk setiap pilihan dan keberlakuannya terhadap matlamat anda. Dalam menilai keputusan anda,kembali untuk mengesahkan ketepatan andaian kos-faedah anda.

Analisis Pakar

Keputusan penting memerlukan penjagaan tambahan. Oleh kerana menilai keputusan anda sendiri secara objektif boleh menjadi sukar, berjumpa dengan orang lain - akauntan, peguam atau perunding perniagaan untuk membantu dalam penilaian. Hal ini terutama berlaku dalam kes di mana keputusan boleh mengakibatkan kegagalan atau keuntungan yang ketara. Setelah melakukan penilaian oleh perunding luar dengan pengalaman industri yang luas dapat membantu mengenal pasti nilai atau kesalahan dalam proses membuat keputusan anda, meningkatkan kemungkinan kejayaan. dan mungkin mengajar anda kemahiran penilaian keputusan baru.