Kebaikan dan Kekurangan Pengawasan Tempat Kerja

Pengawasan tempat kerja berlaku ketika majikan memantau penggunaan telefon dan Internet oleh pekerja sambil juga memantau aktiviti pekerja dengan penggunaan kamera video. Dalam beberapa kes, seperti memantau panggilan telefon antara pekerja dan pelanggan di negara bagian California, majikan harus memberi amaran kepada pekerja ketika mereka dipantau, menurut laman web Privasi Hak Privasi. Fahami kebaikan dan keburukan pengawasan tempat kerja sebelum membuat dasar pemantauan pekerja.

Bukti yang didokumentasikan

Memantau kegiatan pekerja di telefon, selama sesi Internet atau dengan penggunaan pengawasan video berarti ada bukti yang dihasilkan sekiranya suatu kejadian terjadi. Sekiranya pekerja cuba mencuri sesuatu dari bilik pameran runcit tetapi cuba menyalahkannya kepada pelanggan, pengawasan video akan mengungkap kebenarannya. Sekiranya pelanggan menyalahgunakan telefon kepada salah seorang rakan anda dan kemudian cuba menyalahkannya pada anggota kakitangan anda, dengar rakaman yang dirakam menunjukkan siapa yang berada di sebelah kanan. Ini membantu anda untuk menyokong pekerja anda dalam situasi atau menghukum kakitangan anda, berdasarkan bukti pengawasan yang baik.

Latihan

Latihan di tempat kerja boleh berkesan dalam hampir semua keadaan pekerjaan. Tetapi bergantung pada tugas pekerjaan, melatih pekerja baru pada waktu kerja boleh menjadi mahal dan berbahaya. Cara untuk mendapatkan pekerja baru idea yang lebih baik mengenai aplikasi latihan pekerjaan di dunia nyata adalah dengan menggunakan bahan pengawasan dari pekerja sebenar yang melakukan pekerjaan. Ini membantu pekerja baru untuk belajar apa yang harus dilakukan dan apa yang harus dielakkan, berdasarkan situasi sebenar.

Perbelanjaan

Memanfaatkan program pengawasan pekerja memerlukan anggota staf tambahan untuk memantau pengawasan dan menonton peristiwa penting. Terdapat juga biaya tambahan peralatan yang diperlukan untuk melakukan pengawasan, perisian yang diperlukan untuk mengintegrasikan pengawasan dengan jaringan komputer dan kos penyelenggaraan dan peningkatan berterusan untuk bahan pemantauan anda. Seiring berkembangnya syarikat anda, begitu juga perlunya pengawasan yang lebih banyak untuk mengikuti staf baru dan lokasi syarikat tambahan.

Pekerja yang Bijak

Sistem pengawasan pekerja kadangkala dapat membuat anda merasa aman. Apabila anda mempunyai pengawasan aktif, anda secara automatik menganggap bahawa anda mempunyai semua sudut yang diperlukan. Pekerja yang ingin mengalahkan sistem pemantauan anda dapat mencari kaedah yang mungkin anda terlepas semasa anda memasang sistem tersebut. Pemantauan di tempat kerja juga dapat memberi anda perasaan bahawa syarikat dan pekerja anda lebih selamat. Walaupun anda akan dapat melihat masalah yang akan datang, ia masih memerlukan anggota keselamatan yang terlatih untuk menangani masalah tersebut ketika timbul.