Bagaimana Membangunkan Orientasi Kakitangan yang Lebih Baik

Orientasi kakitangan yang berkesan menjadikan pekerja baru merasa diterima oleh syarikat dan yakin dapat melaksanakan tugas pekerjaan baru mereka dengan betul. Ini meningkatkan kadar pengekalan pekerja dan mencegah masalah masa depan dengan melatih pekerja yang tidak berorientasi dengan betul dan dengan menebus kerja yang dilakukan dengan buruk atau lambat kerana kekurangan latihan.

Nilaikan Program Semasa

Sebelum memutuskan bagaimana menjadikan orientasi anda lebih baik, pelajari apa kelebihan dan kekurangan program semasa. Buat tinjauan sulit untuk pekerja semasa untuk mengisi mengenai pengalaman mereka dengan orientasi ketika mereka bermula di syarikat. Tanyakan kepada pekerja bagaimana sambutan mereka, betapa yakinnya perasaan mereka setelah hari pertama, apa kelebihan orientasi dan apa kelemahannya. Khususnya, tanyakan apa yang ingin dilalui oleh pekerja semasa orientasi yang tidak ada. Kumpulkan hasilnya untuk mengenal pasti bidang utama yang perlu anda ubah dan apa yang harus anda simpan seperti sekarang.

Kemas kini Buku Panduan Pekerja

Salah satu kaedah terbaik untuk menambah orientasi staf lisan anda adalah dengan memberikan buku panduan pekerja kepada semua pekerja baru. Kumpulan bahan bertulis ini memberikan banyak perincian yang perlu diketahui oleh semua pekerja baru, yang memudahkan orientasi verbal dan membolehkan syarikat memberi tumpuan lebih kepada latihan khusus semasa orientasi. Sekiranya anda tidak memilikinya, buat buku panduan pekerja yang memberikan gambaran keseluruhan sejarah syarikat, memberitahu pekerja baru mengenai struktur syarikat dan menjawab soalan asas mengenai tempat letak kenderaan, kod pakaian, faedah, cuti dan penjadualan. Berikan buku panduan kepada pekerja baru untuk melihat sebelum mereka tiba pada hari pertama mereka dan mengikuti sepanjang orientasi.

Tetapkan Jadual

Orientasi kakitangan tidak semestinya berlaku pada hari pertama pekerja. Sebaliknya, tetapkan jadual yang merangkumi tambahan orientasi setiap hari untuk minggu pertama. Dengan cara ini, anda dapat menumpukan perhatian untuk memasukkan semua maklumat yang diperlukan ke dalam setiap sesi dan membuat pekerja tidak dibebani dengan maklumat yang tidak akan dia ingat. Sebagai contoh, hari pertama mungkin merangkumi gambaran keseluruhan tujuan syarikat, lawatan ke kemudahan, perkenalan dengan orang penting di jabatan pekerja dan gambaran keseluruhan tugas utama pekerja dan prosedur harian untuk bekerja dan memulakan. Ikuti gambaran keseluruhan dasar syarikat pada keesokan harinya, pengenalan besar kepada pelanggan syarikat, model perniagaan umum dan bagaimana pekerja sesuai dengannya pada hari berikutnya,faedah dan cuti pada hari berikutnya dan baki peluang dan berakhir pada hari terakhir. Selepas sesi orientasi setiap hari, pasangkan pekerja dengan rakan di jabatan untuk membimbingnya menyelesaikan tugasnya.

Berkongsi Tugas Orientasi

Mendengarkan orang yang sama semasa orientasi boleh menjadi membosankan, jadi kembangkan orientasi yang melibatkan banyak kakitangan yang memimpin bahagian orientasi. Seseorang dalam pengurusan boleh memberikan gambaran keseluruhan syarikat, seorang anggota pentadbiran dapat memberikan gambaran keseluruhan mengenai kemudahan, persediaan dan prosedur, pekerja sumber manusia dapat memberikan perincian mengenai faedah dan ketua jabatan dapat memperkenalkan pekerja tersebut mengenai fungsi pekerjaannya yang spesifik. Membahagi tugas membolehkan setiap orang yang terlibat dalam orientasi bercakap mengenai perkara-perkara dalam bidang kepakarannya dan memperkenalkan kakitangan baru kepada banyak individu di syarikat itu. Selain itu, mempunyai pasukan antara jabatan yang mengembangkan orientasi memastikan bahawa ia adalah pendekatan seimbang dengan perspektif yang pelbagai.