Cara Menghentikan Penyusunan Abjad Kategori WordPress

WordPress menggunakan kaedah penyusun lalai untuk kategori catatan yang meletakkannya mengikut urutan abjad. Sekiranya anda ingin menekankan kategori yang berbeza di blog perniagaan kecil anda, anda boleh mengubah kaedah penyortiran dengan mengedit pemboleh ubah penyortiran kategori dalam tema WordPress. Skrip WordPress merangkumi beberapa pemboleh ubah yang boleh anda tetapkan untuk mengubah kaedah penyortiran atau hanya memasukkan kategori tertentu.

1

Log masuk ke akaun WordPress syarikat anda dengan nama pengguna dan kata laluan akaun pentadbir.

2

Klik "Pentadbir." Klik "Penampilan." Klik "Editor." Editor tema muncul di halaman ini. Klik "index.php" untuk memuatkan kod halaman utama pada tetingkap editor.

3

Tatal kod sehingga anda menemui garis yang bermula dengan "

4

Taip "'orderby = count.');?>." Klik "Kemas kini Fail" untuk menyimpan. Pergi ke laman WordPress anda dan periksa halaman kategori. Kategori anda akan dipaparkan mengikut urutan dari kategori dengan jumlah catatan paling banyak hingga kategori dengan jumlah catatan paling sedikit. Anda boleh mengganti "hitung" dengan "ID" untuk menyusun kategori mengikut ID asal yang diberikan kepadanya dalam sistem. Pemboleh ubah lain yang boleh anda ganti "hitung" dengan "slug." Pemboleh ubah ini menyusun kategori anda dengan slug teks yang diberikan kepada kategori tersebut.