Senarai semak Cara Membuka Perniagaan

Melancarkan perniagaan boleh menjadi keputusan yang bijak, cara untuk anda melakukan sendiri dan memenuhi keinginan peribadi untuk mengawal persekitaran kerja anda. Menurut Pentadbiran Perniagaan Kecil, lebih daripada 600,000 perniagaan baru dimulakan di Amerika Syarikat setiap tahun. Sebelum anda menambahkan syarikat anda ke nombor itu, ada beberapa langkah yang harus anda ambil sebelum menggantungkan tanda "terbuka untuk perniagaan" anda.

Rancangan perniagaan

Anda sudah tahu jenis perniagaan yang ingin anda mulakan, kini saatnya anda menulis rancangan perniagaan. Pentadbiran Perniagaan Kecil menyenaraikan empat kategori khusus untuk setiap rancangan perniagaan: perihal perniagaan, pemasaran, kewangan dan pengurusan. Menulis untuk NOLO, peguam Fred S. Steingold menasihati, "... proses membuat dan menulis cetak biru untuk perniagaan anda - yang disebut rancangan perniagaan - akan membantu anda menentukan sama ada perniagaan anda akan kuat dari awal." Sebagai tambahan, jika anda merancang untuk mengumpulkan modal untuk membiayai perniagaan anda, pemberi pinjaman anda akan memerlukannya.

Pembentukan Perniagaan

Hubungi pejabat setiausaha negara untuk memilih dan mendaftarkan nama perniagaan anda. Anda juga boleh memutuskan bentuk undang-undang perniagaan anda, sama ada anda akan menubuhkan syarikat, perbadanan, perkongsian atau syarikat liabiliti terhad. Pertimbangkan untuk bekerja dengan akauntan cukai atau peguam untuk menyusun artikel penggabungan yang diperlukan.

State of Texas: Setiausaha Negara

1100 Congress Ave.

Austin, Texas 7870

(512) 463-5770

sos.state.tx.us

Asas Cukai

Anda perlu mendapatkan nombor pengenalan majikan, juga dikenali sebagai Nombor Pengenalan Cukai Persekutuan dari Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (IRS) untuk mengenal pasti perusahaan anda. Nombor ini akan digunakan seperti yang diperlukan dalam transaksi perniagaan. termasuk membuka akaun bank, mendapatkan lesen perniagaan atau membayar cukai. Anda akan menerima Nombor Pengenalan Majikan (EIN) sebaik sahaja anda melengkapkan pendaftaran.

Hubungan Perniagaan

Setelah kertas kerja anda teratur, anda boleh mendapatkan lesen dan izin yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan anda. Buka akaun perniagaan di bank, termasuk akaun cek dan simpanan. Ketahui pilihan pinjaman yang tersedia untuk anda seperti menetapkan had kredit atau mengambil pinjaman.

Lokasi

Sekiranya anda bekerja dari rumah, lokasi perniagaan anda adalah alamat rumah anda. Anda mungkin perlu mendapatkan izin dari bandar anda untuk menjalankan perniagaan dari rumah. Sekiranya anda memerlukan laman web fizikal yang terpisah, cari ruang pejabat atau runcit, perabot atau peralatan, pembekal dan penyedia utiliti, termasuk perkhidmatan telefon dan elektrik.

Dapatkan Insurans

Bercakap dengan syarikat insurans mengenai keperluan insurans perniagaan anda. Dalam edisi 11 September 2009 di The Wall Street Journal, Raymund Flandez menasihatkan pemilik perniagaan untuk mendapatkan polisi pemilik perniagaan yang merangkumi sebahagian besar liabiliti dan menawarkan perlindungan umum untuk kerosakan harta benda dan tuntutan undang-undang terhadap perniagaan tersebut.

Pengurusan kewangan

Sebagai usahawan baru, anda mungkin memutuskan untuk mengendalikan semua perakaunan sendiri, sekurang-kurangnya pada mulanya. Atau, anda mungkin mendapati bahawa perkhidmatan akauntan awam yang diperakui tidak ternilai, seseorang yang dapat membimbing anda melalui apa yang terbukti menjadi permulaan yang sukar bagi perniagaan anda. Walau apa pun, anda mesti mempunyai sistem kewangan dan penyimpanan rekod sebelum anda memulakannya.

Pemasaran Perniagaan

Apa jenis rancangan pemasaran yang anda fikirkan? Dari mulut ke mulut hanya dapat membawa anda sejauh mana sokongan ahli keluarga, rakan dan rakan perniagaan yang dapat melindungi perniagaan anda. Anda mungkin perlu membuat kehadiran Web dalam bentuk laman web, mencetak kad perniagaan dan bahan pemasaran, beriklan dalam talian dan dalam penerbitan cetak, dan berjumpa dengan Dewan Perniagaan tempatan anda untuk mengetahui apa faedah yang mereka tawarkan untuk perniagaan anda.

Menggaji Pekerja

Dengan semua perkara yang siap sedia, anda perlu mengambil pekerja. Iaitu, jika anda memerlukannya. Menurut Pusat Permulaan Microsoft terdapat beberapa perkara yang harus anda pertimbangkan: status pekerja, sama ada mereka akan bekerja sepenuh masa atau sambilan atau kontrak; pengurusan sumber manusia, dalaman atau sumber luar; undang-undang pekerjaan, cukai dan faedah; latihan dan gaji.

Hari Pelancaran

Setelah pekerja anda disaring, diupah dan dilatih, anda sudah bersedia untuk membuka perniagaan. Gunakan semua sumber anda untuk mempunyai hari pembukaan yang besar dan mulakan pengurusan harian syarikat baru anda.