Cara Menentukan Ukuran Sampel Statistik

Menentukan ukuran sampel yang mencukupi secara statistik sangat penting untuk penyelidikan pasaran. Kejayaan strategi perniagaan anda mungkin bergantung pada kemampuan anda untuk mendapatkan data pasaran yang boleh dipercayai. Tanpa sampel statistik yang boleh dipercayai, penyelidikan anda tidak akan menghasilkan maklumat yang boleh dipercayai. Sekiranya ukuran sampel terlalu kecil, hasil anda mungkin hasil kebetulan. Sekiranya ukuran sampel terlalu besar, kos dan masa yang diperlukan untuk mengumpulkan data mungkin sangat besar.

1

Tentukan selang keyakinan kajian penyelidikan statistik anda; tahap keyakinan merujuk kepada jumlah poin peratusan yang hasil statistik anda mungkin menyimpang dari hasil sebenar jika 100 peratus populasi dikaji. Ketahuilah bahawa jika anda memilih selang keyakinan 3 peratus, maka anda menjangkakan bahawa hasil persampelan statistik anda dapat menyimpang naik atau turun sebanyak 3 persen - hasil 75 persen menunjukkan hasil sebenarnya terletak antara 72 dan 78 persen, misalnya .

2

Pilih tahap keyakinan kajian statistik anda. Pilih tahap jaminan yang anda mahukan kajian anda bahawa jawapan sebenar terletak dalam jarak selang keyakinan anda. Pilih tahap keyakinan 90 peratus dan hasil kajian anda harus menunjukkan hasil yang serupa dengan tinjauan terhadap 100 peratus populasi 90 peratus masa, dalam julat tambah atau tolak peratusan yang anda pilih untuk selang keyakinan anda.

3

Gunakan jadual skor-Z untuk menukar tahap keyakinan anda menjadi skor-Z statistik. Cari tahap keyakinan yang anda pilih pada Langkah 2 pada jadual skor-Z (kadangkala dilabelkan LOC), kemudian cari skor-Z yang berkaitan dengan nilai tersebut. Dalam kebanyakan jadual, nilai skor-Z akan berdekatan dengan nilai LOC. Perhatikan bahawa skor Z anda akan menjadi nilai yang agak rendah; tahap keyakinan 99.9 peratus akan menghasilkan skor Z 3.3, misalnya.

4

Buat ramalan mengenai kadar tindak balas tinjauan statistik anda; ini bermaksud menganggarkan berapa banyak orang yang anda kirimkan kad tinjauan untuk menghantarnya kembali, atau berapa banyak orang yang anda telefon akan mengambil bahagian dalam tinjauan ini. Anggarkan kadar respons sebanyak 60 peratus bermaksud bahawa setiap 100 orang dalam populasi sasaran anda yang anda cuba kaji, hanya 60 yang akan memberi respons.

5

Hitung ukuran sampel yang anda perlukan dengan menggunakan formula statistik berikut: (Z = Z - skor; P = perkadaran tindak balas; dan I = tahap keyakinan)

Z2 - P (1 - P) / I2