Cara Mengatasi Ketidakpatuhan Pegawai

Apabila anda bekerja dalam bidang pengurusan, anda pasti akan berurusan dengan pekerja atau kakitangan yang tidak bertanggungjawab. Walaupun ini adalah kejadian biasa, ia tidak memudahkan anda menangani apa yang berlaku kepada anda. Memikirkan cara menangani keadaan boleh membuat perbezaan besar ketika menentukan peninggalan anda sebagai pengurus dan kejayaan perniagaan anda. Apabila seorang pekerja tidak tunduk, penting untuk menangani keadaan dengan segera dan profesional.

1

Sediakan masa untuk berbincang dengan pekerja yang tidak bertanggungjawab secara tertutup. Jangan bertengkar dengan pekerja di hadapan anggota kakitangan anda yang lain. Dalam beberapa kes, pekerja mungkin mahu anda kelihatan buruk di hadapan pekerja syarikat yang lain. Dengan mengadakan perjumpaan peribadi, anda dan pekerja lain dapat menjelaskan butiran masalahnya.

2

Tanya pekerja apa masalahnya dan kemudian beri dia peluang untuk bercakap. Cuba fikirkan mengapa dia bertindak seperti dia. Walaupun tidak tunduk tidak pernah dapat diterima dalam dunia perniagaan, sekurang-kurangnya anda harus mengetahui latar belakang keadaannya.

3

Bersikap jelas dan berwibawa ketika bercakap dengan pekerja. Beritahu pekerja bahawa ketidakberdayaannya tidak akan ditoleransi lagi. Beritahu pekerja apa akibat yang dia hadapi terhadap pelanggaran ini, jika ada. Kemudian beritahu dia apa yang diharapkan sekiranya dia bertindak sedemikian. Contohnya, beri amaran untuk kesalahan pertama dan penggantungan untuk kali berikutnya.

4

Bangunlah hubungan dengan pekerja anda di masa hadapan. Walaupun anda harus mendisiplinkan seorang pekerja kerana tidak tunduk, anda perlu berusaha untuk membina hubungan positif dengan orang itu dan dengan seluruh kakitangan anda. Sekiranya anda mempunyai hubungan yang erat dengan pekerja anda, mereka akan cenderung tidak bertanggungjawab pada masa akan datang.

5

Kuatkan hukuman yang dikenakan. Sekiranya pekerja atau beberapa pekerja terus menjadi kurang tunduk setelah anda memberikan amaran, jangan ragu untuk melaksanakan hukuman yang anda cadangkan. Sekiranya anda mengancam akan memecat pekerja tersebut, hentikannya sebaik sahaja ia berlaku lagi. Ini akan menjadi contoh apa yang berlaku apabila pekerja tidak mengikut peraturan.