Bagaimana Berjaya dalam Menganggarkan Perniagaan Kecil

Penganggaran, juga disebut perancangan atau ramalan, adalah proses memproyeksikan prestasi kewangan masa depan untuk perniagaan. Ini termasuk meramalkan pendapatan dan menganggarkan perbelanjaan yang diperlukan untuk menghasilkan pendapatan ini. Pemilik perniagaan kecil kadang-kadang menganggap penganggaran adalah proses yang kompleks. Sebenarnya, ia tidak jauh berbeza daripada menyiapkan anggaran rumah tangga. Anggaran yang berjaya adalah anggaran yang tepat meramalkan hasil kewangan masa depan dan membantu pemilik perniagaan membuat keputusan yang bijak tentang bagaimana menggunakan sumber syarikat untuk mencapai tujuan yang telah ditetapkannya.

1

Tentukan sejauh mana anda mahu meramalkan dan tetapkan matlamat kewangan untuk syarikat selama ini. Anggaran biasanya dilakukan untuk tahun yang akan datang, tetapi beberapa belanjawan perniagaan kecil selama tiga tahun, mencerminkan niat pemilik untuk menetapkan tujuan jangka panjang untuk mengembangkan perniagaan dan meningkatkan pendapatannya.

2

Merangka strategi untuk mencapai tujuan, tindakan khusus yang perlu diambil. Strategi untuk syarikat runcit kecil adalah dengan membuka kedai kedua pada akhir Tahun 2 anggaran. Rancang langkah-langkah tindakan atau tugas-tugas yang perlu dilaksanakan untuk melaksanakan setiap strategi. Terinci seperti yang anda boleh sehingga anda dapat menentukan tahap kakitangan yang diperlukan untuk menyelesaikan semua tugas.

3

Hitung kos dan sumber daya yang diperlukan untuk menyelesaikan setiap langkah tindakan. Ini adalah anggaran perbelanjaan anda. Jangan tergesa-gesa fasa proses ini. Teliti kos dengan teliti sehingga anda yakin anda mempunyai anggaran yang tepat tentang apa yang perlu anda belanjakan.

4

Bina model pendapatan menggunakan pemboleh ubah khusus untuk jenis perniagaan anda. Sebagai contoh, sebuah hotel kecil akan mendasarkan modelnya pada peratusan penghunian, jumlah rata-rata tetamu yang menginap di hotel dan kadar rata-rata yang dikenakan oleh setiap hotel. Gabungkan ramalan pendapatan dan perbelanjaan dan hitung keuntungan pretax yang diunjurkan untuk perniagaan anda.

5

Apabila hasil sebenar tersedia setiap bulan, bandingkan hasilnya bersebelahan dengan angka belanjawan anda dan hitung varians untuk setiap item baris. Perhatikan perbezaan yang paling ketara, dari segi dolar dan peratusan, dan nilaikan sebab-sebab yang berlaku. Sekiranya anda telah meremehkan kos anda, hitung semula anggaran pada masa hadapan sehingga akan menjadi gambaran yang lebih tepat mengenai operasi perniagaan anda. Sekiranya kekurangan pendapatan terjadi, pertimbangkan untuk mengubah strategi pemasaran Anda untuk meningkatkan penjualan atau memotong pengeluaran Anda agar pendapatan dan biaya menjadi selaras.