Petua Jualan Pengurus Perhubungan

Pengurusan hubungan adalah seni dan sains. Pengurus hubungan yang berjaya mesti cukup kreatif untuk mencetuskan idea penjualan baru yang inovatif yang akan membuatkan pelanggannya berminat. Dia juga mesti mengenali dan menganalisis trend di kalangan pelanggannya untuk mengetahui sama ada idea-idea itu akan berjaya. Penting untuk mengumpulkan sebanyak mungkin data dari pelanggan anda dan terus menerus menerapkan idea baru dan berfaedah.

Dengar Dalam

Jangan menganggap bahawa anda tahu apa yang pelanggan mahu maju --- tanyakan kepada mereka secara langsung. Luangkan masa seminggu untuk memanggil semua pelanggan utama anda yang lalu atau menyusun e-mel yang diperibadikan untuk setiap orang. Dalam komunikasi, pastikan untuk menyebut apa yang dibeli oleh pelanggan dan meminta maklum balas. Kemudian tanyakan kepada pelanggan produk atau perkhidmatan serupa yang akan ditingkatkan atau membantunya untuk lebih berjaya atau berpuas hati. Kemudian berhenti bercakap, dan dengarkan pelanggan dengan dekat. Jangan menguasai atau cuba mengubah perbualan. Anda mahukan respons penuh dan jujur ​​daripada pelanggan untuk meningkatkan dan memenangi perniagaannya di masa hadapan.

Anda juga boleh menubuhkan kumpulan fokus kecil dengan sekumpulan pelanggan masa lalu anda. Susun kumpulan sekurang-kurangnya lima hingga 10 orang. Menawarkan insentif, seperti potongan untuk pembelian di masa depan atau produk percuma, untuk menarik peserta. Minta pelanggan menilai perkembangan baru yang sedang anda jalankan. Minta mereka memberi cadangan untuk produk yang lebih baik dan memberi maklum balas mengenai syarikat anda secara keseluruhan. Ambil moderator kumpulan fokus yang mempunyai kemahiran mendengar yang unggul dan yang akan mengetahui dengan tepat bagaimana membuat kumpulan itu terbuka.

Gunakan Tinjauan Dalam Talian

Beberapa pelanggan sibuk dan sukar dihubungi untuk disoal siasat. Jangan mengganggu mereka dengan panggilan maklum balas. Sebaliknya, gunakan Internet untuk keuntungan anda. Siapkan tinjauan dalam talian yang cepat dengan perkhidmatan seperti SurveyGizmo.com atau SuperSurvey.com. Tentukan sama ada anda mahu ia tidak dikenali atau didedahkan sepenuhnya. Minta maklumat demografi (seperti umur, jantina, profesi, dan julat pendapatan). Buat soalan yang sangat spesifik mengenai corak pembelian pelanggan dan pengalaman mereka dengan produk atau perkhidmatan anda. Nilaikan keperluan masa depan mereka. Buat tinjauan dalam talian ringkas dan tepat. Tanyakan kepada pelanggan bagaimana dia lebih senang dihubungi mengenai penawaran produk baru (seperti melalui e-mel, surat terus, iklan di majalah industri kegemarannya, atau dengan panggilan telefon).

Rujukan Jualan

Sebagai tambahan kepada usaha berterusan anda untuk membina hubungan anda dengan pelanggan semasa dan masa lalu, gunakan peluang ini untuk mendatangkan pelanggan baru dengan rujukan juga. Sekiranya pelanggan masa lalu menyukai produk atau perkhidmatan syarikat anda, dia lebih cenderung mengesyorkannya kepada rakan dan rakannya. Ingatkan dia dengan tawaran rujukan khas, potongan dan insentif yang berkaitan secara khusus dengan produk atau perkhidmatan anda.

Contohnya, jika anda bekerja sebagai pengurus syarikat yang menjual pembersih vakum kelas atas, tawarkan sijil agar dua bilik pelanggan dicuci secara profesional secara percuma ketika dia merujuk pembeli lain. Oleh kerana dia membayar premium untuk pembersih vakum pada masa lalu, perkhidmatan syampu percuma mungkin akan bernilai baginya.