Cara Menubuhkan Syarikat Pesanan Mel

Syarikat pesanan mel adalah hampir semua perniagaan yang menerima dan menghantar pesanan melalui surat biasa hampir secara eksklusif. Populariti perniagaan jenis ini telah berkurang dengan pertumbuhan Internet. Walau bagaimanapun, beberapa segmen pasaran, terutamanya golongan tua dan orang yang tidak celik komputer, masih boleh melindungi syarikat jenis ini. Sekiranya anda memulakan operasi pesanan mel yang berjaya, anda boleh memutuskan untuk memperluasnya untuk mencapai pasaran yang lain.

1

Pilih kategori produk yang anda ingin jual dan kenal pasti pasaran khusus yang dilayaninya. Ini menentukan pelanggan pesanan mel sasaran anda. Sebagai contoh, anda mungkin mengenal pasti pelanggan sasaran sebagai pemilik haiwan kesayangan atau orang tua yang suka membeli alat baru. Pilih produk khusus yang sudah anda kenal jika mungkin. Sekiranya anda mempunyai pemahaman tentang produk dan pelanggan, biasanya mempermudah urusan pesanan pesanan mel anda. Sekiranya anda merancang untuk menjalankan perniagaan dari rumah anda, pilih produk yang lebih kecil yang boleh anda simpan dengan selesa di tempat tinggal anda.

2

Menjalin hubungan dengan pengedar jenis produk yang anda jual. Cari syarikat yang menawarkan perkhidmatan penghantaran terus kepada pelanggan anda supaya anda tidak perlu membawa inventori. Jika tidak, beli dan gudang barang untuk memenuhi pesanan mel.

3

Kumpulkan foto dan maklumat bertulis mengenai setiap item yang ingin anda jual dalam katalog pesanan mel anda. Cari tahu bagaimana anda ingin membuat harga setiap item, dengan mengingati keperluan pelanggan sasaran anda.

4

Sewa pereka katalog untuk memformat katalog pesanan mel dan borang pesanan yang dilampirkan. Berikan pereka gambar, perihalan, data harga dan maklumat lain yang anda ingin dia ketahui mengenai susun atur katalog.

5

Buat alamat surat-menyurat, seperti kotak pos, untuk menerima pesanan serta talian telefon perniagaan bebas tol untuk menerima pertanyaan pelanggan. Berikan maklumat ini kepada pereka katalog anda supaya dia dapat memasukkannya ke dalam borang pesanan katalog anda.

6

Memohon izin mel pukal dari Perkhidmatan Pos Amerika Syarikat supaya anda dapat menambahkan wang pos terus ke setiap katalog menggunakan meteran pos atau perisian komputer. Anda mungkin juga harus memberikan maklumat ini kepada pereka katalog anda.

7

Beli senarai surat terus yang mengandungi penerima yang sesuai dengan khalayak sasaran anda seperti yang ditentukan dalam langkah pertama. Cetak label untuk setiap pelanggan atau pesan label terus dari penyedia senarai mel. Label katalog, hantar dan tunggu pesanan