Cara Memperbetulkan Foto yang terlalu terang di PaintShop

Sangat mudah untuk mengambil gambar dan menyedari kemudian bahawa gambar itu terlalu terang, mencuci detail dan warna pemutihan dari gambar. Perisian penyuntingan gambar membolehkan anda memperbaiki kesalahan pendedahan di kemudian hari selepas pengeluaran. Walaupun banyak program perisian penyuntingan gambar tinggi seperti Adobe Photoshop memberi anda pilihan lanjutan untuk membetulkan pendedahan, pembaikan asas dapat dilakukan dengan mudah di Corel PaintShop, alternatif kos rendah yang tersedia sebagai aksesori untuk banyak program lain. Lebih baik lagi, ini membolehkan pengguna bukan pro melakukannya dalam beberapa langkah mudah.

1

Buka gambar anda yang terlalu terang di PaintShop.

2

Buka menu "Laraskan" dan pergi ke menu "Kecerahan dan Kontras". Pilih pilihan "Highlight / Midtone / Shadow".

3

Gelapkan gambar anda dengan memasukkan nombor negatif dalam kotak Sorotan, Nada Tengah dan Bayangan. Ketiga-tiga kotak ini menggelapkan bahagian cahaya, bahagian neutral dan bahagian gambar yang lebih gelap. Memilih nilai akan menjadi masalah percubaan dan ralat berdasarkan seberapa banyak gambar anda yang terlalu banyak dipaparkan: secara amnya membantu untuk memulakan dengan nilai "-50" di ketiga-tiga bidang, dan kemudian menaikkan atau menurunkannya dengan sewajarnya sambil memeriksa kesan pada gambar anda paparan. Matlamat anda adalah untuk mempunyai jarak antara kawasan gelap dan terang pada gambar sebanyak mungkin sambil meletakkan butiran kembali ke nada tengah. Setelah selesai, klik "OK."

4

Pilih alat "Hue / Saturation / Lightness" dari submenu "Adjust" menu "Hue and Saturation".

5

Tambahkan warna kembali ke dalam gambar dengan meningkatkan tepu dengan nombor positif di kotak tepu. Sekali lagi, ini akan menjadi proses percubaan dan kesilapan: +25 adalah titik permulaan yang baik.

6

Apabila anda berpuas hati dengan hasilnya, simpan gambar terakhir. Pastikan anda menyimpannya dengan nama fail yang lain atau sebagai salinan, supaya anda dapat kembali dan menyesuaikan versi asalnya lebih jauh jika dikehendaki.