Tukar, Kelebihan & Kekurangan Perniagaan Anda Sendiri

Menjadi pemilik perniagaan kecil dilengkapi dengan ganjarannya sendiri. Namun, ia juga mempunyai kekurangan dan kerugian. Sebelum anda membuat keputusan untuk memulakan perniagaan anda sendiri, menilai kebaikan dan keburukan dengan teliti. Agar perniagaan berjaya, anda perlu dapat menyeimbangkan pekerjaan dan kehidupan peribadi anda, membuat keputusan secara bebas dan menyusun pelbagai tanggungjawab berkaitan pekerjaan.

Kemerdekaan

Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda memperoleh kebebasan. Anda membuat keputusan berkenaan dengan perniagaan anda tanpa perlu mendapatkan persetujuan. Contohnya, jika berlaku kecemasan, anda boleh tutup lebih awal. Sekiranya anda memerlukan bantuan bermusim, anda boleh mengambil pekerja atau dua orang pekerja. Sekiranya anda mempunyai idea produk yang ingin anda laksanakan, anda tidak perlu berunding dengan sesiapa pun.

Potensi Pendapatan

Memiliki dan menjalankan perniagaan kecil membolehkan semua usaha anda memberi keuntungan langsung kepada anda. Anda memperoleh peratusan keuntungan yang jauh lebih besar daripada yang anda mahukan sebagai pekerja di tempat lain. Tambahan, potensi menjana pendapatan anda hanya dibatasi oleh visi dan cita-cita anda. Sekiranya anda ingin bekerja malam dan hujung minggu untuk mencapai matlamat kewangan, itu adalah keputusan anda. Ketahuilah bahawa anda mungkin mengalami kekurangan pendapatan atau pendapatan lebih sedikit daripada yang anda perlukan untuk berfungsi. Contohnya, anda mungkin menghadapi kesukaran dalam menjual produk atau perkhidmatan anda, atau perbelanjaan anda mungkin melebihi keuntungan anda.

Kekurangan Faedah

Apabila anda memiliki perniagaan kecil anda sendiri, anda kehilangan banyak faedah yang akan anda terima sebagai pekerja sepenuh masa. Insurans kesihatan, pergigian dan penglihatan, faedah persaraan, gaji percutian, cuti sakit dan hari peribadi semuanya gagal wujud secara automatik ketika anda seorang usahawan. Ini membolehkan anda mencari insurans kesihatan, pergigian dan penglihatan sendiri, yang sering kali mahal. Sekiranya anda ingin cuti sehari, anda melakukannya tanpa gaji. Anda juga mesti menyediakan akaun persaraan untuk menyumbang, tetapi jangan berharap untuk menerima dana yang sepadan. Juga, tidak ada pampasan pekerja atau insurans pengangguran untuk pemilik perniagaan.

Kekurangan Masa Lapang

Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda bertanggungjawab untuk operasi sehari-hari. Kecuali jika anda mempunyai orang kedua yang boleh anda percayai, anda mesti hadir pada waktu yang paling besar perniagaan anda dibuka. Sekiranya anda tidak mempunyai pekerja, anda mesti selalu hadir. Ini menyebabkan kekurangan masa lapang. Sekiranya anda bekerja dari rumah, anda menghadapi risiko mengaburkan batasan antara waktu kerja dan waktu peribadi. Adalah sukar untuk memisahkan diri anda dari tempat kerja apabila anda selalu mengaksesnya dari tempat kerja. Contohnya, jika anda menjalankan perniagaan mengusahakan kayu dari bengkel di halaman belakang rumah anda, anda mungkin tergoda untuk bekerja pada selang waktu sepanjang hari dan malam, yang dapat menghadkan kekangan serius pada waktu peribadi anda.

Perluasan Pangkalan Pengetahuan

Pemilik perniagaan kecil mesti memakai topi. Pengiklanan, pemasaran, wawancara, pengambilan pekerja, pengurusan, kawalan inventori, perakaunan dan pemfailan adalah semua tanggungjawab pemilik perniagaan kecil. Oleh kerana anda akan mengendalikan operasi sepenuhnya, anda akan memperoleh lebih banyak set kemahiran dan pengetahuan untuk membantu anda berfungsi.

Menanggung Liabiliti

Tanggungjawab peribadi dan cukai anda meningkat apabila anda memiliki perniagaan kecil anda sendiri. Anda mesti membayar cukai bekerja sendiri. Ini termasuk bahagian majikan dan pekerja dari cukai Jaminan Sosial atas pendapatan yang anda terima. Implikasi cukai lain timbul, bergantung pada struktur perniagaan anda. Juga, tanggungjawab peribadi anda dapat meningkat. Sekiranya perniagaan kecil anda adalah hak milik tunggal, anda akan menanggung semua tanggungjawab dan aset peribadi anda tidak dilindungi. Sekiranya anda menyusun perniagaan sebagai syarikat tanggungan terhad, anda dapat melindungi aset peribadi anda dengan lebih mudah sekiranya berlaku tuntutan mahkamah.