Contoh Strategi Pengurusan untuk Perniagaan Pembuatan Kek

Perniagaan menggunakan pelbagai strategi khusus untuk mencapai tujuannya, tetapi semua strategi perniagaan dapat dikategorikan sebagai salah satu daripada empat strategi pengurusan generik. Sekiranya anda mengusahakan kedai roti, pilih salah satu daripada empat strategi pengurusan ini untuk memberi arahan kepada perniagaan anda. Strategi pilihan anda akan bergantung pada matlamat yang ingin anda capai dan jenis kek roti yang ingin anda kendalikan.

Kepimpinan Kos

Strategi pengurusan kepimpinan kos melibatkan penyedia kos terendah produk anda. Untuk kedai roti, ini melibatkan pencapaian skala ekonomi. Untuk mencapai skala ekonomi, anda perlu menghasilkan kek yang banyak. Ini akan membolehkan anda meningkatkan produktiviti pekerja melalui pembahagian tenaga kerja dan menjimatkan wang dengan membeli bahan dalam jumlah yang lebih besar, memberikan anda kemampuan yang lebih besar untuk menawarkan produk anda dengan harga yang kompetitif.

Pembezaan

Pembezaan adalah strategi tanpa harga. Daripada mendapatkan pelanggan dengan menawarkan harga terendah, anda akan menarik mereka dengan ciri-ciri nilai tambah. Dalam perniagaan kek anda boleh melakukan ini dengan meningkatkan kualiti kek anda; sebagai contoh, anda boleh memilih untuk hanya menggunakan ramuan premium atau membuat resipi khas. Anda juga dapat membezakan diri anda melalui perkhidmatan tambahan, seperti pesanan kek disesuaikan atau pilihan penghantaran atau perkhidmatan tergesa-gesa.

Fokus Kos

Strategi fokus kos mirip dengan strategi kepemimpinan kos, tetapi melibatkan fokus pada pasaran khusus yang sempit. Contohnya, anda mungkin menawarkan kek yang sesuai dengan majlis istimewa, seperti perkahwinan atau ulang tahun. Sebagai alternatif, anda boleh memenuhi permintaan pelanggan dengan menggunakan produk organik atau vegan. Strategi fokus kos dirancang untuk menjadikan syarikat anda paling kompetitif dari segi kos dalam niche. Sebagai contoh, jika anda mengusahakan kedai roti yang hanya menyediakan kek perkahwinan, anda berhasrat untuk menjadi pengeluar kek perkahwinan yang paling murah, walaupun pesaing anda mungkin menghasilkan kek jenis lain yang lebih murah.

Fokus Pembezaan

Strategi pengurusan fokus pembezaan serupa dengan strategi pembezaan tetapi, seperti strategi fokus kos, strategi ini berfokus pada niche sempit di pasaran. Untuk perniagaan kek, anda akan fokus pada pasaran tertentu, seperti dalam strategi fokus kos. Daripada bersaing dengan orang lain dalam niche anda berdasarkan harga, anda akan menawarkan elemen tambah nilai yang lain. Sebagai contoh, untuk membezakan diri anda sebagai kedai roti kek organik, anda mungkin menawarkan perkhidmatan penghantaran jika tidak ada kedai roti organik tempatan lain yang menawarkan pilihan tersebut atau anda boleh memberi tumpuan kepada perkhidmatan pantas untuk menjadi kedai roti organik terpantas.