Analisis Trend Perniagaan

Banyak faktor menyumbang kepada kejayaan perniagaan kecil. Malangnya, sebilangan faktor yang sama menyebabkan kegagalan syarikat. Ternyata untuk menjadi syarikat penerbangan tinggi dan tetap menjadi satu setelah status itu dicapai, penting bagi pemimpin perniagaan untuk mengenal pasti trend dan perubahan tren secepat mungkin. Bagaimanapun, apa yang berlaku pada masa lalu memang dapat memberi anda gambaran tentang apa yang mungkin berlaku di masa depan.

Trend

Kewujudan titik data tidak mencukupi untuk kecenderungan wujud. Sebaliknya, trend menunjukkan bahawa urutan nilai bebas dan unik untuk pemboleh ubah cenderung berubah ke arah tertentu dari masa ke masa. Sebagai contoh, nilai median untuk penjualan minuman bulanan untuk perniagaan kecil mungkin meningkat dari masa ke masa. Anda dapat menggambarkan arah aliran menggunakan garis pada graf. Dengan membuat grafik arah aliran, anda dapat memeriksa arah perubahan dalam pemboleh ubah dari masa ke masa untuk meramalkan masa depan.

Contoh Trend

Sebagai peneraju perniagaan kecil, anda akan tertarik dengan turun naik utama dalam nilai rata-rata pelbagai masalah operasi dan kewangan, seperti pendapatan bulanan, kos produk dan masa penghantaran. Walau bagaimanapun, perubahan dalam pemboleh ubah yang dilacak mesti berlaku secara konsisten dari satu titik pengukuran ke titik yang seterusnya agar kecenderungan dapat dilihat atau ketara. Trend dapat dikenal pasti dalam pelbagai jangka masa dan menggunakan banyak titik pengukuran yang berbeza, seperti jumlah panggilan meja bantuan sehari dan jumlah median panggilan meja bantuan untuk bulan, suku atau tahun. Anda mungkin juga menggambarkan trend kejadian yang melampau. Sebagai contoh, jabatan perkapalan mungkin mencari jawaban untuk pertanyaan "Berapa frekuensi perairan banjir mencapai 18 kaki dalam 24 jam?"

Analisis Trend

Arah, pergerakan dan arah aliran menunjukkan tidak hanya apa yang berlaku di masa lalu tetapi apa yang mungkin terjadi di masa depan. Objektif analisis tren adalah penyelesaian pertanyaan tertentu, seperti "Apakah jumlah kegagalan sistem meningkat dari waktu ke waktu?" dan "Adakah pertumbuhan penjualan membenarkan pemasangan lini pengeluaran tambahan?" Analisis ini menjawab persoalan dengan menilai perubahan dalam kumpulan nilai pemboleh ubah, seperti perubahan dalam pendapatan jualan harian rata-rata untuk sesuatu produk, bermaksud kegagalan bulanan bahagian produk atau jumlah sebenar panggilan meja bantuan harian dari masa ke masa. Urutan pemerhatian hanyalah sekumpulan pengukuran pemboleh ubah yang diambil pada waktu tertentu atau pada selang waktu yang sama. Dari nilai-nilai bersejarah ini, mungkin untuk memperoleh nilai yang diharapkan pada titik tertentuyang membentuk urutan nilai atau arah aliran yang semakin meningkat atau menurun.

Tujuan Analisis Trend

Pemimpin perniagaan kecil membuat kesilapan, dan kesalahan itu boleh mahal. Analisis tren adalah alat keputusan yang digunakan pemimpin untuk memandu pemilihan dan membatasi risiko strategi operasi, taktikal dan kewangan. Dengan alat ini, para pemimpin membuat pilihan berdasarkan tren yang menunjukkan kemungkinan keberhasilan relatif dari satu peluang berbanding yang lain, yang mencegah pelaksanaan strategi yang dipilih berdasarkan hanya sedikit dari firasat.