Apakah Penyatuan dalam Pemasaran?

Pemasaran dan perhubungan awam adalah bahagian penting dari hampir semua perniagaan. Walaupun bahagian pemasaran dan PR dapat menghabiskan sebahagian besar anggaran syarikat, penting untuk memberi tahu pelanggan bahawa perniagaan anda ada dan jenis produk dan perkhidmatan yang disediakannya. Kecenderungan penjimatan wang yang muncul di banyak syarikat besar melibatkan penyatuan jabatan pemasaran dan perhubungan awam menjadi satu unit.

Kebaikan Gabungan dalam Pemasaran

Manfaat utama penyatuan dalam pemasaran ialah mengurangkan jumlah wang yang dibelanjakan untuk pemasaran dan PR tanpa mengurangkan keberkesanan. General Motors baru-baru ini mengumumkan rancangan untuk mengurangkan jumlah agensi iklan yang digunakannya untuk mempromosikan jenamanya. Pengurangan itu dijangka dapat menjimatkan syarikat $ 2 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang. Manfaat penyatuan pemasaran yang lain adalah menghilangkan atau mengurangkan kelebihan. Walaupun peranan jabatan pemasaran dan perhubungan awam adalah unik, terdapat banyak persamaan fungsi dan hasilnya. Dengan menggabungkan jabatan ini, syarikat dapat beroperasi dengan lebih cekap.

Kekurangan Gabungan dalam Pemasaran

Walaupun menyatukan bahagian pemasaran dan PR anda dapat menjana wang, anda perlu menentukan apakah simpanan itu bernilai risiko yang berpotensi. Sekiranya kakitangan anda dikurangkan, mungkin memerlukan lebih banyak masa untuk membuat dan melancarkan kempen iklan baru kerana pekerja anda juga harus menangani permintaan PR dan siaran akhbar. Selain itu, jika kakitangan anda tidak terlatih silang, salah satu atau kedua-dua bidang tersebut mungkin akan diabaikan.

Petua untuk Menyatukan Jabatan Pemasaran Anda

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk menyatukan bahagian pemasaran dan PR anda, timbangkan kebaikan dan keburukan dengan berhati-hati dan buat rancangan terperinci untuk melaksanakan perubahan anda. Ini adalah kaedah terbaik untuk menyatukan jabatan tanpa mengalami sebarang keretakan. Berikan latihan dan pendidikan untuk semua pekerja anda agar mereka mahir dalam hal pemasaran dan PR. Setelah itu, patuhi rancangan anda, buat penyesuaian yang diperlukan.

Bagaimana Melaksanakan Pelan Gabungan Anda

Setelah menyelesaikan rancangan anda, berjumpa dengan semua orang yang terpengaruh dengan penggabungan. Mulakan dengan naib presiden dan pengurus dan kerjakan cara anda supaya semua orang di jabatan ini diberitahu sama ada secara individu atau kumpulan kecil. Terangkan sebab penyatuan serta faedahnya. Pastikan setiap pekerja berada di kapal supaya peralihan dapat berlaku dengan lancar.