Aplikasi Yang Dapat Melihat dan Mengedit Fail RAR

RAR adalah format untuk satu fail yang mengandungi versi terkompresi dari satu atau lebih fail lain, yang dapat dalam format apa pun. Ia serupa dengan format ZIP yang banyak digunakan, tetapi ia menawarkan ciri tambahan seperti keselamatan yang lebih baik dan berfungsi dengan lebih baik dengan koleksi fail yang sangat besar. RAR terikat pada aplikasi tertentu - sementara anda dapat membuka fail RAR di beberapa aplikasi lain, mereka tidak selalu membenarkan anda mengubah atau membuat fail RAR.

Perbezaan RAR

Format RAR mempunyai beberapa perbezaan utama dari format pemampatan fail yang lain. Yang utama adalah bahawa ia menyokong banyak jilid, yang bermaksud anda dapat mengambil banyak koleksi file dan memampatkannya menjadi koleksi yang terbagi menjadi beberapa fail yang dimampatkan. Windows menganggap jilid individu sebagai fail berasingan, tetapi anda memerlukan akses ke semua jilid untuk mengekstrak maklumat. Pendekatan ini mempunyai dua faedah utama: mengurangkan risiko membuat satu fail besar yang akhirnya mempengaruhi prestasi komputer anda, dan ini akan memudahkan untuk menghantar fail yang dimampatkan sebagai lampiran e-mel tanpa memukul had ukuran fail maksimum.

Format Hak Milik

Beberapa format pemampatan, seperti ZIP, banyak disokong oleh aplikasi yang dikembangkan secara bebas. RAR adalah format proprietari, yang bermaksud ia dibuat dan dikendalikan oleh syarikat pemaju tertentu, RARLAB, yang menggunakan hak kekayaan intelektualnya dan tidak berkongsi semua perincian bagaimana perisian berfungsi - ia menjadikan kod yang diperlukan untuk menyahmampatkan fail RAR secara terbuka tersedia, tetapi sangat menyekat akses ke kod yang diperlukan untuk membuat fail RAR.

Permohonan WinRAR

Untuk membuat fail RAR, muat turun aplikasi WinRAR dari RARLAB (lihat Sumber). Anda boleh menggunakannya sebagai percubaan tempoh terhad, selepas itu anda perlu membeli lesen. Ia tersedia sebagai aplikasi biasa untuk Windows; versi untuk komputer Linux dan Mac hanya berjalan dari baris arahan.

Aplikasi Lain

Beberapa aplikasi bebas menyokong penyahmampatan, atau "membongkar," fail RAR. Contohnya merangkumi WinZip, 7-Zip dan PeaZip (lihat Sumber). Sebilangan aplikasi ini dikenakan bayaran sementara yang lain selalu bebas digunakan. Anda mungkin mendapati beberapa aplikasi bebas yang diiklankan membolehkan anda membuat fail RAR; namun, periksa tuntutan tersebut dengan teliti untuk melihat sama ada pembangun dilesenkan oleh RARLAB untuk menawarkan ciri tersebut. Sekiranya tidak, ada risiko perisian tersebut tidak berfungsi seperti yang diiklankan.