Cara Mendisiplin Pengurus

Sebagai pemilik perniagaan, anda mempunyai tugas untuk memastikan perniagaan tersebut berjalan dengan baik. Sebahagian daripada tugas itu melibatkan menjaga ketenteraman di tempat kerja. Apabila pekerja enggan mengikuti polisi syarikat, tugas pengurus adalah untuk mendisiplinkan mereka. Apabila pengurus tidak mengikuti polisi syarikat, beban untuk membetulkan tindakan pengurus melalui tindakan tatatertib akan terpikul di tangan anda. Seorang pengurus harus mempunyai pemahaman yang jelas tentang betul dan salah, tetapi itu tidak bermaksud anda harus segera menghentikan pengurus yang tindakannya jelas melanggar dasar syarikat.

1

Kumpulkan bukti kesalahan pengurus. Bukti tersebut boleh datang dalam bentuk testimoni pekerja, bukti video atau bukti fizikal. Sekiranya anda mendekati pengurus tanpa bukti konkrit, sukar untuk membuat kes untuk tindakan tatatertib.

2

Jemput pengurus ke pejabat anda. Mulakan perbualan dengan menjelaskan bahawa anda bertemu dengannya untuk membincangkan tingkah laku yang tidak dapat diterima. Teliti setiap bukti dan terangkan bagaimana dia gagal mematuhi polisi syarikat. Sebagai contoh, jika tiga pekerja mendakwa dia mengejek mereka di hadapan pelanggan, jelaskan bahawa ada dasar toleransi sifar untuk menjerit dan memarahi pekerja.

3

Beritahu pengurus bahawa ketika dia menandatangani kontraknya, dia bersetuju untuk mengikuti peraturan dan polisi syarikat. Jelaskan bahawa anda mengharapkan pengurus dan penyelia untuk mempertahankan tahap profesionalisme yang lebih tinggi daripada pekerja.

4

Gariskan langkah-langkah tatatertib yang akan anda ambil hasil daripada tindakan pengurus. Untuk kesalahan pertama, apa sahaja dari amaran bertulis hingga cuti tidak dibayar boleh diterima, bergantung pada kesalahan tersebut. Sekiranya kesalahan itu serius dan mungkin jenayah, penamatan adalah pilihan. Contohnya, anda boleh memberi pengurus yang merendahkan pekerjanya cuti tiga hari sebagai akibat tindakannya. Sekiranya pengurus mengganggu pekerja secara seksual, pemberhentian boleh diterima sepenuhnya.

5

Tanya pengurus jika dia faham bahawa tindakannya salah dan jika dia memerlukan pertolongan untuk membetulkannya. Katakan kepadanya bahawa anda akan senang membantunya dalam memperbaiki tingkah lakunya, jika diperlukan.

6

Yakinkan pengurus bahawa anda masih mempercayainya. Melakukannya memberitahunya bahawa walaupun dia melakukan kesalahan, dia yakin bahawa dia akan membuat keputusan yang lebih baik di masa depan.