Cara Memulakan Perniagaan Butik

Perniagaan butik dapat memperoleh keuntungan besar pemiliknya. Kuncinya adalah menjual produk yang anda sukai atau di mana anda mempunyai kepakaran. Buka butik pakaian kasual wanita, atau jual beg tangan, beg tangan dan aksesori. Cari pelbagai peluang francais melalui laman web, termasuk Thefranchisemall.com dan Franchisegator.com. Berharap untuk membayar antara $ 130,000 hingga $ 310,000 untuk francais, termasuk Apricot Lane. Hubungi pejabat pentadbiran daerah anda dan daftarkan perniagaan anda sebagai atau nama perniagaan.

1

Cari pembekal borong untuk perniagaan butik anda jika anda bermula dari awal, kerana pelaburan awal anda akan lebih rendah daripada francais. Hubungi Persatuan Pemborong-Pengedar Nasional. Ketahui pemborong mana yang menjual produk yang anda perlukan.

2

Hubungi beberapa pembekal borong. Tanya pemborong anda jika mereka menawarkan produk secara konsinyasi, menurut pakar kerjaya fesyen Jennie S. Bev di Stylecareer.com. Cuba hadkan jumlah pemborong anda kepada satu, yang akan memudahkan proses pesanan anda. Pilih pemborong yang menawarkan kos per unit terendah untuk item.

3

Cari lokasi untuk perniagaan butik anda. Cari kawasan lalu lintas tinggi di pusat beli-belah atau di persimpangan sudut perniagaan. Pelajari pelanggan di kawasan tersebut untuk memastikan anda mensasarkan pelanggan kelas menengah atau atas. Pilih lokasi yang juga mengenakan sewa bulanan yang agak rendah.

4

Belajar butik lain di kawasan anda. Ketahui berapa banyak harga butik ini untuk produk serupa. Perhatikan berapa banyak pesaing produk yang dipamerkan.

5

Minta ahli keluarga membantu anda dengan butik anda pada mulanya. Pekerjakan anak perempuan anda, sebagai contoh, jika anda menjual kepada pelanggan wanita. Ambil pekerja tambahan mengikut keperluan.

6

Buat pesanan produk pertama anda beberapa minggu sebelum anda membuka perniagaan butik anda. Siapkan kaunter, unit rak dan papan tanda di kedai. Gunakan rak plastik yang jelas untuk meningkatkan imej kedai anda kerana gambar yang anggun akan membantu meningkatkan penjualan anda. Bersihkan lantai, rak dan tingkap butik anda. Menyelaraskan pelbagai item pada manekin. Pastikan daftar tunai anda berjalan lancar. Sebagai contoh, anda dapat menunjukkan bagaimana kot dan beg tangan bersatu. Letakkan pelekat jam perniagaan anda di pintu depan.

7

Sebarkan risalah di lokasi perniagaan, termasuk kedai runcit atau pusat membeli-belah. Hubungi surat khabar tempatan anda untuk mengetahui apakah ia akan menulis artikel mengenai butik baru anda. Rancang penjualan pembukaan dengan belon dan sepanduk besar. Letakkan iklan terperingkat dalam versi cetak dan dalam talian surat kabar tempatan anda.