Adakah Surat Langsung Berfungsi untuk Perniagaan Runcit?

Surat terus pasti berfungsi untuk perniagaan runcit. Sebenarnya terdapat beberapa kelebihan utama untuk menggunakan surat terus. Pertama sekali, surat terus sangat disasarkan. Pemilik kedai runcit kecil sering menghantar surat kepada jenis pelanggan yang kemungkinan besar akan membeli jenis produk mereka. Pelanggan ini dapat dibezakan berdasarkan jantina, umur, pendapatan, pekerjaan atau ciri lain. Juga, hasil dari surat terus berlaku agak cepat, terutamanya jika anda menambah tarikh akhir. Anda boleh menghantar surat terus kepada pelanggan semasa atau mensasarkan bukan pengguna yang termasuk dalam kumpulan sasaran anda.

Objektif

Objektif utama surat terus adalah untuk meningkatkan lalu lintas pelanggan di kedai. Anda boleh mencapainya dengan lebih baik dengan mengikuti prinsip AIDA dalam pengiklanan. AIDA adalah singkatan dari perhatian, minat, keinginan dan tindakan. Tuliskan tajuk utama dalam surat jualan, risalah atau brosur anda untuk menarik perhatian pembaca. Sertakan sekurang-kurangnya satu faedah utama dalam tajuk utama, seperti menyimpan wang. Hubungi pembaca secara langsung untuk menarik minatnya. Bangunlah keinginan dengan membayangkan dia membeli-belah di kedai anda untuk membeli beberapa barang kegemarannya. Pikat dia untuk mengunjungi kedai anda dengan kupon atau tawaran istimewa.

Jenis Surat Langsung

Anda boleh menggunakan banyak jenis surat terus untuk menarik pelanggan dengan berkesan. Masukkan risalah di surat khabar tempatan atau di dalam bil yang akan dihantarkan kepada pelanggan elektrik atau telefon. Surat khabar dan syarikat utiliti akan mengenakan bayaran untuk iklan tersebut, tetapi anda mungkin dapat merundingkan kadar yang lebih rendah. Jenis surat langsung lain untuk peruncit adalah majalah kupon. Majalah ini biasanya merangkumi beberapa pengiklan dan diedarkan di dalam surat khabar atau surat. Surat terus tradisional merangkumi surat jualan dan brosur. Gunakan surat jualan untuk menjual pembaca di kedai dan produk anda. Sertakan ciri utama dan gambar produk anda dalam brosur anda. Alat mel terus yang berkesan termasuk poskad dan katalog. Poskad agak murah. Sertakan hanya aspek utama promosi dan produk anda,tetapi juga sertakan waktu operasi dan alamat jalan anda. Sebaiknya hantar katalog kepada pelanggan yang ada kerana harganya lebih mahal.

Strategi Surat Langsung

Salah satu strategi mel langsung yang berkesan adalah pemimpin kerugian. Iklankan salah satu model produk popular yang lebih murah untuk menarik pelanggan ke kedai. Jualnya pada separuh harga beberapa model yang lebih mahal, misalnya. Namun, kenalkan pelanggan dengan model yang lebih mahal secara peribadi. Ramai yang akan membeli jenama yang lebih mahal jika kos tambahan anda untuk ciri atau faedah tambahan sesuai dengan produk yang kompetitif. Gunakan strategi "waktu terhad" untuk membuat pelanggan membeli dengan harga penuh, menurut para pakar di RetailWire.com. Satu lagi strategi mel langsung yang berkesan adalah jemputan khas. Buat brosur dalam bentuk jemputan untuk menambahkan sentuhan yang lebih peribadi pada surat anda.

Mengekalkan Pangkalan Data Pelanggan

Sentiasa perhatikan pelanggan yang membeli barang di kedai anda. Lakukan tinjauan di kedai untuk menentukan di mana mereka mendengar tentang tawaran tertentu. Dengan cara itu anda tahu jika lawatan mereka berasal dari surat terus. Buat pangkalan data pelanggan, membezakan antara lalu lintas masuk dan mereka yang menerima surat. Yang terakhir kemungkinan akan bertindak balas terhadap surat terus masa depan. Cara terbaik untuk membuat pangkalan data untuk pelanggan runcit adalah dengan memulakan program kesetiaan. Minta pelanggan mendaftar ke program kesetiaan dengan memberikan nama, alamat jalan dan alamat e-mel mereka. Selepas itu, berikan kad peribadi kepada pelanggan yang boleh mereka gunakan semasa membuat pembelian. Ganjarkan mereka dengan diskaun atau produk percuma semakin banyak mereka membeli.