Cara Bekerja Dengan Pekerja Berbau

Berurusan dengan pekerja dengan bau badan adalah salah satu pekerjaan paling sensitif yang boleh dilakukan oleh pengurus. Mungkin pekerja itu tidak tahu bahawa dia berbau busuk dan melakukan perbincangan mengenai perkara itu hampir menjamin rasa malu bagi anda berdua. Anda mesti menangani masalah dengan sensitif, tetapi tidak dapat dielakkan. Sama ada dia menyinggung pelanggan atau mengganggu rakan sekerja, pekerja tidak boleh dibenarkan bekerja sambil mengabaikan peraturan kebersihan syarikat.

Selidiki Perkara

Sekiranya anda tidak bekerja secara langsung dengan pekerja, anda mungkin tidak mempunyai pengetahuan langsung mengenai masalah tersebut. Jangan bergantung pada pendapat sesiapa mengenai perkara sensitif ini. Selidiki sendiri dengan bekerja rapat dengan pekerja yang bersangkutan selama beberapa waktu. Sekiranya jelas bagi anda bahawa ada masalah, ambil tindakan tegas.

Siapkan Janji Temu

Jadualkan janji temu dengan pekerja untuk penghujung hari. Mengadakan perjumpaan mengenai perkara ini pada waktu tengah hari boleh menyebabkan dia menghabiskan sisa shift dengan memikirkannya dengan perasaan malu. Beri dia ihsan kerana dibenarkan pergi sebaik sahaja mesyuarat anda selesai. Dia mempunyai sekurang-kurangnya satu malam untuk mempertimbangkan kata-kata anda dan bagaimana dia akan bertindak terhadapnya.

Jaga Sikap Yang Betul

Jauhkan emosi daripada perbualan. Nyatakan bahawa ada masalah dan anda memerlukannya untuk membetulkannya. Bersikap tumpul dan suka berniaga, tetapi tidak menyinggung perasaan. Maklumkan kepada pekerja bahawa terdapat banyak sebab untuk bau badan yang buruk, seperti mandi yang tidak kerap, memakai pakaian terlalu lama antara pencucian dan beberapa keadaan perubatan. Nyatakan fakta dengan tenang, dan beritahu dia bahawa anda akan mengharapkannya untuk mengatasi masalah tersebut.

Jaga Mesyuarat Tetap Rahsia

Kesopanan umum menyatakan bahawa anda tidak membincangkan keadaan dengan pekerja lain. Sekiranya mereka bertanya mengenai masalahnya, cukup nyatakan bahawa anda telah mengadakan perjumpaan mengenai perkara ini dan bahawa ia telah diatasi. Tidak ada yang berhak mendapat maklumat lebih daripada ini.

Pantau Situasi

Sebilangan pekerja mungkin mendapat petunjuk sementara yang lain mungkin kembali menjadi tabiat buruk setelah peningkatan awal. Periksa dia secara berkala untuk memastikan dia mengikuti amalan kebersihan yang baik dan masalahnya tidak berulang.

Tangani Sebab-sebab Tidak Bersih

Perlakukan situasi dengan cara yang berbeza sekiranya pekerja tersebut mempercayai anda bahawa masalahnya adalah kerana masalah perubatan. Anda tidak dibenarkan untuk memberitahu pekerja lain mengenai keadaan ini secara sah; jika dia mahu perkara itu diketahui oleh rakan sekerjanya, dia harus memberitahu mereka sendiri. Sekiranya masalah itu berdasarkan perbezaan budaya, seperti bau makanan yang berlainan, nasihatkan kakitangan secara amnya agar lebih bertoleransi dan minta pekerja membantu mendidik seluruh kakitangan mengenai punca bau tersebut.