Bantuan Mengizinkan & Menerbitkan Saham Saham dalam Permulaan Perniagaan Kecil

Perincian undang-undang untuk memulakan perniagaan boleh menjadi lebih sukar bagi pengusaha daripada benar-benar membuat dan menjual produk perniagaan. Semasa menggabungkan, salah satu soalan pertama yang dihadapi pengusaha adalah berapa banyak saham yang akan diberi kuasa, berapa banyak yang akan diterbitkan dan berapa nilai tandingannya. Perbadanan ditadbir oleh negara-negara, yang mengenakan cukai kepada perniagaan yang diperbadankan berdasarkan jumlah saham yang dibenarkan dan nilai nominal saham tersebut.

Saham yang Sah dan Diterbitkan

Dokumen penggabungan utama biasanya disebut sijil penggabungan atau artikel penggabungan. Ini mendokumentasikan berapa banyak saham yang telah anda putuskan untuk memberi kebenaran kepada syarikat anda. Setelah penggabungan anda diajukan, dewan pengarah anda memilih resolusi lembaga untuk mengeluarkan saham kepada pengasas, pekerja dan pelabur. Saham dikeluarkan sebagai balasan untuk beberapa pertimbangan berharga, seperti wang tunai, teknologi, peralatan atau perkhidmatan. Secara amnya, pengasas menerima kepentingan pengendalian sebanyak 51 peratus saham yang diterbitkan, yang mereka terima berdasarkan kerja dan sumbangan tunai mereka terhadap penubuhan syarikat itu.

Berapa Banyak Saham yang Dibolehkan

Apabila anda membenarkan saham, anda membuat kumpulan stok yang dapat dikeluarkan kepada pengasas atas kerja mereka dalam mewujudkan syarikat, kepada perunding dan pekerja sebagai ekuiti peluh dan kepada pelabur. Anda boleh membenarkan kelas saham yang berbeza, seperti saham biasa yang mengundi dan yang tidak mengundi, dan saham pilihan. Jumlah saham yang disyorkan dan kelas saham yang dibenarkan bergantung pada rancangan anda untuk pertumbuhan dan pelaburan dan sama ada anda berhasrat untuk menjadikan syarikat anda terbuka atau menjualnya kepada syarikat lain. Pakar berbeza dalam cadangan mereka mengenai jumlah dan jenis saham yang dibenarkan, antara 10 juta saham saham biasa hingga 100 juta atau lebih saham biasa termasuk saham pilihan; bekerjasama dengan peguam anda untuk menentukan nombor apa yang terbaik untuk rancangan perusahaan anda.

Menetapkan Nilai Par kepada Saham

Saham boleh dibenarkan sebagai nilai nominal atau dengan nilai tara sewenang-wenangnya dari mana-mana dari $ 0,00001 hingga $ 1 atau lebih. Bergantung pada keadaan di mana anda memasukkan, nilai tara yang anda berikan kepada saham anda boleh mempengaruhi jumlah bayaran dan cukai yang perlu anda bayar. Sebagai contoh, memberikan nilai tidak setara kepada 10 juta saham di Delaware mewajibkan anda membayar yuran pemfailan $ 40,000, tetapi 10 juta saham pada nilai tara $ 0,0001 melayakkan anda untuk bayaran minimum sebanyak $ 15. Sebelum memberikan nilai nominal saham anda, tanyakan kepada jabatan syarikat negeri atau peguam anda untuk mengelakkan kesilapan yang mahal.

Nilai Saham dan Pelaburan

Nilai tara bukan nilai sebenar saham. Nilai pelaburan saham anda adalah jumlah nilai aset syarikat dibahagi dengan jumlah saham yang diterbitkan. Sekiranya anda telah mengeluarkan 1 juta saham dan syarikat anda mempunyai nilai aset $ 1 juta, setiap saham bernilai $ 1, tetapi jika seorang pelabur menyumbang $ 100,000, syarikat itu kini bernilai $ 1,100,000 dan lembaga menerbitkan 100,000 saham baru kepada pelabur dengan harga $ 1 sesaham. Semasa mengeluarkan saham, tinggalkan sebahagian saham yang dibenarkan tetapi belum diterbitkan untuk diterbitkan kepada pelabur.