Piawaian Jabatan Kecemasan JCAHO

JCAHO adalah singkatan untuk Suruhanjaya Bersama Akreditasi Organisasi Penjagaan Kesihatan - sebuah organisasi akreditasi bukan untung yang dikenali dalam bidang penjagaan kesihatan sebagai Suruhanjaya Bersama. Garis panduan organisasi mengenai kualiti jabatan kecemasan didasarkan pada dua set ukuran masa yang berbeza: Satu mengukur berapa banyak masa berlalu antara saat pesakit memasuki jabatan kecemasan dan waktu dia pulang ke rumah; yang lain mengukur masa yang berlalu antara kemasukan pesakit ke hospital dari jabatan kecemasan, atau ED, dan pemberhentiannya dari hospital.

Ayam atau Telur

Walaupun Suruhanjaya Bersama memberi penghargaan kepada pusat-pusat persekutuan untuk Medicare dan Medicaid untuk mengembangkan standard kualiti ED, kepengarangannya adalah keadaan ayam-atau-telur-telur: Medicare bermula pada tahun 1965 menggunakan garis panduan JCAHO yang ada untuk menyaring kualiti hospital. Hospital yang memenuhi piawaian JCAHO dianggap berkualiti untuk merawat pesakit Medicare. Suruhanjaya Bersama terus menjadi peneraju utama dalam akreditasi hospital AS.

Kualiti Diukur dalam Minit

Piawaian jabatan kecemasan berada di atas standard Suruhanjaya Bersama untuk akreditasi hospital dan organisasi hospital. Piawaian akreditasi menjadikan hospital berusaha untuk peningkatan berterusan menggunakan sistem pengukuran yang luas. Jabatan kecemasan dikenakan standard yang sama dengan hospital yang lain. Piawaian khusus ED mengatasi kesesakan, yang menurunkan kualiti rawatan pesakit, meletakkan pesakit pada risiko dan menimbulkan kekacauan pentadbiran. Jabatan kecemasan yang kewalahan tidak dapat bertindak balas terhadap keadaan darurat dan bencana masyarakat, kata Suruhanjaya Bersama. Oleh itu, pengukuran kualiti ED adalah masa, dan tujuannya adalah untuk menggunakan lebih sedikit.

Ketibaan Hingga Berlepas

Kumpulan pengukuran kualiti Suruhanjaya Gabungan pertama, yang disebut ED-1, mengukur waktu median dari kedatangan pesakit di jabatan kecemasan hingga waktu mereka meninggalkan jabatan kecemasan untuk dimasukkan ke hospital. Waktu dan tarikh ketibaan dan waktu dan tarikh keberangkatan dikaitkan dengan pesakit tertentu dan diagnosisnya, dengan diagnosis dikenal pasti dengan kod tertentu. ED-1a mengukur kadar keseluruhan dalam beberapa minit; ED-1a adalah ukuran pelaporan - kategori diagnosis - dan ED-1c adalah ukuran untuk pesakit psikiatri dan kesihatan mental, yang menimbulkan cabaran rawatan yang berbeza daripada pesakit dengan penyakit fizikal.

Kemasukan Hingga Keberangkatan

Pengukuran kualiti ED yang kedua melibatkan masa dari kemasukan ke ED hingga keberangkatan dari ED. Oleh itu, tindakan itu tidak termasuk proses pentadbiran kemasukan dan memberi tumpuan kepada rawatan itu sendiri. Seperti ukuran ED-1, ED-2a mengukur kadar keseluruhan dalam beberapa minit; ED-2a adalah ukuran pelaporan, dan ED-2c khusus untuk pesakit psikiatri atau kesihatan mental. Sekali lagi, standard kualiti dalam beberapa minit, dan menggunakan lebih sedikit masa untuk menangani pesakit menunjukkan peningkatan.