Apa itu Pasaran Sasaran?

Walaupun pemasaran massal menarik bagi hampir semua orang, mengembangkan pasar sasaran memungkinkan perniagaan untuk berkonsentrasi pada peningkatan produk atau perkhidmatannya di mata kelompok tertentu. Mengetahui mengenai kumpulan ini, atau pasaran sasaran, dapat membantu perniagaan menentukan taktik reka bentuk, harga, pengedaran dan pemasaran produk yang paling sesuai dan bermanfaat.

Siapa Pasaran Sasaran

Pasaran sasaran adalah sekumpulan individu yang mempunyai ciri umum - mereka menarik minat perniagaan menjual produk atau perkhidmatan yang ditujukan kepada kumpulan tersebut. Inilah jenis orang yang dipercayai oleh pemilik perniagaan sebagai pelanggan paling setia syarikat.

Ciri-ciri

Orang dalam pasaran sasaran dapat berkongsi sesuatu yang umum seperti usia, jantina atau tahap pendapatan, atau sesuatu yang lebih spesifik, seperti remaja yang memandu, mendengar muzik hip-hop dan tinggal di bandar. Pentadbiran Perniagaan Kecil AS menerangkan lima jenis kumpulan pasaran: Segmen demografi, seperti warga emas atau guru; segmen psikografi, seperti peminat muzik atau seni; segmen berasaskan penggunaan, seperti pelancong atau atlet; segmen faedah, seperti pemburu tawar-menawar; dan segmen geografi, seperti selatan. Masing-masing adalah sejenis populasi yang boleh digunakan oleh perniagaan sebagai pasaran sasaran.

Memanfaatkan Pasaran Sasaran

Setiap perniagaan baru mesti menentukan pasar sasarannya terlebih dahulu sebelum mengembangkan kempen iklan. Setelah dibentuk, gunakan pasar sasaran sebagai dasar strategi pemasaran. Reka semua iklan, televisyen atau tempat radio dengan perhatian kumpulan ini. Tanpa pasaran sasaran, pengiklanan yang lebih umum dapat menghasilkan daya tarik yang lebih rendah atau ketidakmampuan untuk menonjol di antara produk lain yang diiklankan. Perniagaan yang hanya memfokuskan pada produk atau perkhidmatannya - tanpa mengakui kehendak pelanggannya - benar-benar boleh ketinggalan dan kehilangan pendapatan dengan cepat.

Kumpulan Fokus

Menentukan apa yang menarik oleh pasaran sasaran sering dilakukan melalui kumpulan fokus, kajian dan tinjauan. Tanyakan kepada ahli kumpulan sasaran pendapat mereka mengenai produk atau teknik pengiklanan, dan gunakan maklumat tersebut untuk mengembangkan iklan yang diinginkan dan berkesan. Uji pasaran sasaran yang telah ditetapkan untuk mengesahkan kesahihan strategi anda.

Kenal pasti Pasaran Sasaran

Banyak masa dan wang dapat dibazirkan di pasaran sasaran yang kemudian didapati kurang berminat dengan produk daripada yang lain. Kenal pasti pasaran sasaran dengan berhati-hati dan metodis untuk membawa kejayaan perniagaan yang paling banyak. Pertimbangkan ukuran dan perkiraan pertumbuhan masa depan ketika mengenal pasti pasaran sasaran, menasihatkan Pusat Pertanian Menguntungkan. Pilih pasaran yang cukup besar dan diharapkan dapat berkembang menjadi ahli untuk menjana, dan mengekalkan, keuntungan. Sebagai contoh, kumpulan yang menguntungkan untuk ditumpukan oleh syarikat adalah semakin sedar akan persekitaran. Terdapat permintaan yang besar untuk produk yang memelihara alam sekitar.