Idea Menjana Wang Dengan Percetakan

Menurut Entrepreneur.com, kemajuan teknologi digital telah merevolusikan industri percetakan, mewujudkan peluang perniagaan untuk pemilik perniagaan kecil. Hampir setiap industri memerlukan beberapa jenis perkhidmatan percetakan. Contohnya termasuk buku, grafik, buletin atau kad nama. Dalam banyak kes, anda tidak memerlukan banyak pengalaman atau modal untuk memulakan perniagaan industri percetakan anda sendiri.

Perkhidmatan Transkrip

Perkhidmatan transkrip mengambil persembahan audio atau video dan menerjemahkannya ke dalam dokumen bertulis untuk dicetak dan diedarkan. Sekiranya anda ingin memulakan perkhidmatan transkripsi, anda memerlukan peralatan rakaman seperti kamera video atau perakam digital untuk merakam peristiwa. Anda menyalin peristiwa melalui program pemprosesan kata. Rancangan televisyen, pembicara seminar dan perunding adalah prospek yang baik untuk anda memasarkan perkhidmatan baru anda.

Penerbitan Kendiri

Penerbitan sendiri membolehkan sesiapa sahaja menulis buku dan mencetaknya. Sebagai penerbit sendiri, anda boleh membuat kandungan atau memperoleh kandungan yang anda format ke dalam spesifikasi buku. Sebaik sahaja anda memformat projek dengan betul, anda boleh menyelesaikan satu tekan kecil dengan pencetak. Anda juga dapat menggunakan perkhidmatan cetak berdasarkan permintaan, seperti Lulu.com atau CafePress.com. Perkhidmatan ini membolehkan anda memesan dan mencetak buku hanya setelah anda menjualnya.

Penjenamaan Perniagaan

Perniagaan sentiasa berusaha untuk memisahkan diri daripada pesaing industri. Salah satu cara untuk melakukannya adalah melalui penjenamaan perniagaan yang dinamik. Banyak pemilik perniagaan kecil tahu bahawa mereka perlu membuat jenama sendiri; tetapi tidak mempunyai sumber atau kemahiran untuk membuat logo, alat tulis dan bahan iklan mereka sendiri. Sekiranya anda mempunyai kemahiran artistik dan boleh menggunakan perisian penerbitan desktop, anda boleh membuat reka bentuk penjenamaan untuk pelanggan dan menghantarnya ke kedai cetak. Anda tidak memerlukan peralatan percetakan mewah untuk memulakan. Anda hanya memerlukan komputer dengan memori dan kekuatan pemprosesan yang mencukupi, dan beberapa perisian penerbitan desktop.

Manual Latihan

Banyak pemilik perniagaan tidak terganggu untuk membuat manual latihan. Pemilik juga tidak mahu mengemas kini manual dengan undang-undang, polisi atau kaedah baru. Ini memberi peluang untuk merumuskan dan mengemas kini manual latihan perniagaan yang memberi maklumat kepada pekerja yang mereka perlukan untuk menjalankan tugas dengan selamat dan cekap. Pasarkan diri anda ke perniagaan kecil, sekolah, organisasi profesional dan hospital. Anda tidak memerlukan banyak kemahiran untuk melakukan ini dengan baik, tetapi anda perlu dapat menyaring apa yang sering menjadi bahan teknikal biasa.