Kelebihan Pejabat Berpusat

Pejabat terpusat, atau markas, adalah tempat di mana pemimpin syarikat bekerja dan membuat keputusan strategik utama dalam mengendalikan syarikat. Walaupun banyak syarikat mempunyai ibu pejabat berpusat, pemusatan pihak berkuasa utama lebih strategik. Ini bermaksud kebanyakan keputusan kritikal dibuat di tingkat atas, berbanding unit perniagaan lini depan.

Keputusan yang Konsisten

Dengan pejabat pusat, anda mempunyai banyak orang yang terlibat dalam membuat keputusan. Pendekatan ini berbeza dengan desentralisasi, di mana banyak orang membuat keputusan dalam situasi yang serupa. Contohnya, dengan seorang yang bertanggungjawab untuk penjualan barang, anda akan mendapat hasil yang lebih konsisten dan dapat diramalkan. Dengan pasukan pemasaran pusat, setiap lokasi perniagaan anda mendapat khidmat pesanan yang konsisten. Ketekalan membantu pekerja dan pelanggan mengetahui apa yang diharapkan daripada organisasi.

Kecekapan dan Keberkesanan Kos

Keputusan di pejabat pusat biasanya dibuat lebih cepat daripada pada struktur di mana anda harus mendapatkan input dari pekerja barisan depan. Keputusan sepihak yang dibuat oleh eksekutif di setiap bidang juga cepat dilaksanakan. Selalunya hanya memerlukan memo atau komunikasi top-down melalui saluran yang mapan untuk menyebarkan berita mengenai keputusan atau prosedur. Jangka masa yang terhad dalam membuat keputusan secara berpusat juga menyumbang kepada keberkesanan kos kerana pekerja lain dapat menumpukan perhatian pada tugas yang lebih rutin.

Peranan Khas

Pekerja yang bekerja di pejabat pusat biasanya memainkan peranan khusus dalam operasi syarikat. Seorang pembeli mempunyai kepakaran membeli. Pengurus barang niaga adalah pakar dalam bidang tersebut. Profesional sumber manusia mengawasi sistem pekerjaan dan motivasi. Dengan pakar membuat keputusan kritikal, anda mungkin mendapat hasil terbaik, keselamatan undang-undang dan etika, serta strategi dan pelaksanaan yang dioptimumkan. Walaupun pemimpin pusat mungkin mengambil masukan dari pihak lain, mereka akhirnya berada dalam kedudukan terbaik untuk membuat penilaian.

Pengurangan Kekuatan

Dalam beberapa kes, struktur terpusat membolehkan syarikat mempunyai satu pekerja memenuhi peranan dan bukannya beberapa pekerja yang tersebar di seluruh rantaian. Sebuah jabatan HR pusat boleh meminimumkan keperluan untuk sebilangan lapisan pengurusan barisan depan dan pertengahan kerana peranan tersebut tidak melakukan sebilangan besar kegiatan HR. Syarikat berpusat sering dapat beroperasi dengan pengurusan tahap pertengahan yang kurang kerana pengurus atasan berkomunikasi secara langsung dengan pengurus serantau, yang kemudian menyampaikan mesej ke unit barisan depan.