Mengenakan Bayaran Perayauan pada Bil Telefon bimbit

Sama ada anda telah membuat panggilan telefon di luar negara atau di luar kawasan liputan di kampung halaman anda, anda boleh mendapatkan caj perayauan dengan cepat. Perayauan berlaku apabila penyedia perkhidmatan anda mesti menggunakan menara milik syarikat lain untuk menghubungkan panggilan anda. Ini membebankan bayaran tambahan kepada penyedia perkhidmatan anda, yang kemudian akan dibebankan kepada anda. Sekiranya anda merasa dikenakan bayaran untuk perayauan secara tidak adil, anda boleh mempertikaikan caj tersebut.

Memahami Perayauan

Sebelum anda boleh mempertikaikan caj perayauan anda, anda mesti terlebih dahulu memahami cara kerjanya. Setiap dasar penyedia perkhidmatan mengenai perayauan berbeza-beza. Pelajari dasar khusus penyedia perkhidmatan anda dengan membaca kontrak anda, atau dengan menyemak polisi tersebut secara dalam talian. Sebilangan besar syarikat tanpa wayar mengenakan bayaran per minit untuk perayauan, walaupun anda mempunyai polisi minit tanpa had. Ketahui kadar perayauan penyedia anda sehingga anda dapat mengira sendiri cajnya.

Bersedia

Perhatikan bil anda dan tentukan apa yang anda fikir jumlah akhir anda seharusnya. Jauhkan bil anda di hadapan anda, serta jumlah akhir yang ingin anda bayar, semasa bercakap dengan wakil. Tidak menolong menelefon dan mengatakan "Tagihan saya terlalu tinggi. Turunkan." Anda mesti spesifik. Bersedia untuk menyandarkan hujah anda dengan dapat menunjukkan perhitungan anda, atau dengan membuktikan bahawa dasar perayauan penyedia tidak berlaku untuk situasi anda.

Bersopan santun

Ada pepatah lama yang mengatakan "Anda dapat menangkap lebih banyak lalat dengan madu daripada dengan cuka." Ingatlah perkara ini semasa bertanding dengan caj perayauan anda. Sangat mudah kecewa dan kecewa, tetapi bersikap jahat terhadap wakil khidmat pelanggan tidak akan membawa anda ke mana-mana yang tidak sopan. Sebenarnya, jika anda bersikap sopan, dan anda menyatakan hujah anda dengan jelas, pembekal anda boleh mengurangkan caj anda walaupun anda terbukti salah. Cukup jelaskan bahawa anda menghadapi kesukaran untuk membayar bil, dan bahawa anda ingin mengerjakan sesuatu untuk meringankan kesulitan kewangan anda.

Memfailkan aduan

Sekiranya anda mengetahui bahawa anda dikenakan biaya yang tidak wajar untuk perayauan, dan anda tidak dapat meminta penyedia rangkaian anda untuk menghapus caj tersebut, maka anda berhak untuk mengajukan aduan. Pertama, anda boleh membuat aduan di Better Business Bureau, dan jika anda mahu, anda juga boleh membuat aduan kepada Federal Communications Commission. Tulis e-mel kepada penyedia perkhidmatan anda yang menjelaskan bahawa anda telah mengemukakan aduan kepada BBB dan FCC. Terangkan mengapa anda mengemukakan aduan tersebut, dan tentukan syarat yang anda rela menarik balik aduan tersebut - misalnya, jika caj perayauan dikreditkan ke akaun anda.