Peranan Kewangan dalam Merumuskan Strategi Perniagaan

Semasa merumuskan strategi perniagaan, pemilik perniagaan kecil harus mendapatkan input dari semua anggota pasukan pengurusannya. Mereka masing-masing dapat menyumbangkan pengetahuan dan kebijaksanaan yang akan menjadikan strategi lebih siap untuk pasaran. Secara khusus, jabatan kewangan dapat membantu membentuk strategi perniagaan sehingga sesuai dengan persekitaran persaingan di mana syarikat beroperasi.

Pemeriksaan Realiti

Pengurus dalam syarikat kadangkala terlalu optimis terhadap apa yang mampu dicapai oleh jabatan mereka. Kakitangan kewangan membantu menyiapkan anggaran syarikat dan menganalisis hasil sebenar untuk menjalankan operasi mereka. Hasil kerja mereka dengan nombor memberi mereka gambaran yang baik tentang matlamat apa yang realistik dan mana yang tidak dapat dicapai. Menyertakan input mereka dalam proses perancangan strategik dapat membantu pemilik perniagaan menentukan apakah beberapa tujuan yang lebih optimis perlu dilunaskan. Pekerja kewangan memahami konsep risiko - bahawa membelanjakan terlalu banyak wang untuk projek, walaupun merupakan bahagian penting dalam strategi, dapat membahayakan kesihatan kewangan syarikat - dan mengetahui apa yang syarikat mampu belanjakan dalam tahun akan datang.

Harga dan Kos

Rancangan pelaksanaan strategik yang disiapkan syarikat merangkumi langkah atau tugas tertentu - juga disebut rancangan tindakan - yang mesti diselesaikan. Langkah-langkah ini memerlukan penggunaan sumber syarikat. Kewangan dapat membantu dalam mengira dengan tepat setiap kos rancangan ini untuk dilaksanakan. Ini memastikan ketepatan anggaran keseluruhan untuk melaksanakan rancangan. Pengiraan kos yang tidak tepat, atau penghapusan perbelanjaan besar yang berpotensi, boleh mengakibatkan perubahan anggaran yang negatif.

Mengunjurkan Hasilnya

Strategi perniagaan adalah pernyataan mengenai apa yang ingin dilakukan oleh pasukan pengurusan untuk mencapai objektif yang telah ditetapkan oleh CEO untuk organisasi. Objektif utama adalah mengembangkan perniagaan - meningkatkan penjualan. Untuk meramalkan hasil kewangan strategi, pasukan kewangan membuat model kewangan menggunakan perisian spreadsheet. Mereka membuat pernyataan untung dan rugi ramalan untuk syarikat. Dengan berbuat demikian, pasukan kewangan bekerjasama dengan jabatan syarikat lain untuk mengembangkan andaian yang sesuai dengan model kewangan. Model pendapatan, misalnya, akan merangkumi andaian tentang berapa banyak petunjuk pelanggan yang dihasilkan dan kadar penukaran petunjuk menjadi pelanggan yang membayar.

Sukatan Terukur

Ketua Pegawai Eksekutif dan pengurus atasan lain dalam syarikat perlu mengetahui seberapa berjaya strategi tersebut sehingga mereka dapat membuat keputusan tentang mengubah strategi ketika rancangan strategi tersebut dirumuskan pada tahun berikutnya. Kewangan dapat merancang metrik yang dapat diukur untuk mengesan kejayaan strategi. Metrik ini biasanya dilaporkan setiap bulan, tetapi nilai terbesarnya berasal dari melihat trend dalam jumlah ini dari masa ke masa. Sebagai contoh, kempen iklan baru mungkin memerlukan beberapa bulan untuk menghasilkan hasil. Metrik yang mengukur jumlah pertanyaan telefon yang diterima syarikat setelah iklan dijalankan membantu pemilik perniagaan memutuskan sama ada meletakkan iklan adalah strategi yang tepat.Pasukan kewangan berusaha untuk mencari metrik penemuan yang sangat bermakna bagi pengurus jabatan - nombor yang membantu mereka melihat sebab-sebab yang mendasari sama ada kejayaan atau kegagalan strategi.