Cara Meningkatkan Kewangan untuk Menubuhkan Perniagaan

Semasa memulakan perniagaan, pemikiran bakal pemilik dengan cepat beralih dari merumuskan idea perniagaan kepada cara membiayai. Menjana modal permulaan boleh menjadi aspek paling mencabar dalam memulakan perniagaan. Seorang pemilik perniagaan mempunyai beberapa pilihan pembiayaan untuk diterokai, tetapi kesabaran, semangat dan kegigihan diperlukan untuk mendapatkan pembiayaan untuk menjadikan impian itu menjadi kenyataan.

1

Gunakan dana peribadi untuk memulakan perniagaan. Sekiranya anda merancang untuk meninggalkan pekerjaan anda untuk memulakan perniagaan, sisihkan gaji sekurang-kurangnya beberapa bulan untuk menenangkan anda semasa perniagaan anda bermula. Juga, semasa masih bekerja, beli peralatan pejabat satu bahagian pada satu masa. Pilihan lain adalah memulakan perniagaan anda semasa anda masih bekerja dan menjalankannya secara sambilan.

2

Hubungi bank dan pemberi pinjaman komersial mengenai pinjaman perniagaan kecil. Sebelum mendekati pemberi pinjaman komersial, anda perlu menulis rancangan perniagaan. Rancangan perniagaan adalah syarat bagi kebanyakan pemberi pinjaman sebagai sebahagian daripada permohonan pinjaman. Bersama dengan rancangan ini, anda perlu menyediakan anggaran kewangan sekurang-kurangnya dua tahun untuk perniagaan ini, dan memberikan sejarah kredit anda dan resume.

3

Minta keluarga dan rakan melabur. Sekiranya anda mempunyai ahli keluarga yang mungkin dapat memberikan pinjaman kepada anda, hubungi mereka dengan idea perniagaan anda. Semasa menerangkan konsep anda, jadilah profesional yang mungkin sehingga saudara anda tahu bahawa anda serius dan meminati perniagaan anda. Anda boleh menawarkan untuk membayar pinjaman secara ansuran atau sekaligus sekali gus pada tarikh kemudian yang dipersetujui. Sebagai pilihan, anda boleh menawarkan perkhidmatan perniagaan seumur hidup.

4

Mula kecil. Beberapa syarikat yang paling berjaya bermula di dapur dan garaj rumah pemiliknya. Debbi Fields memulakan Syarikat Cookie Puan Field di dapurnya sendiri. Michael Dell memulakan komputer Dell di bilik asramanya. Memulakan perniagaan dari rumah berkurang overhead, yang bermaksud penurunan modal permulaan yang diperlukan. Semasa perniagaan bermula, anda boleh mempertimbangkan untuk berkembang ke lokasi di luar rumah.