Tanda Aras Kos Operasi untuk Bar

Bar, kelab malam, dan tempat minum merupakan salah satu sektor industri restoran. Pemilik perniagaan kecil yang memilih untuk mengendalikan bar dan kelab malam perlu mengawal kos operasi untuk mengekalkan dan meningkatkan keuntungan. Tanda aras industri membantu pemilik perniagaan menentukan sama ada mereka membelanjakan terlalu banyak untuk bekalan, upah atau sewa. Setiap penanda aras kos mewakili peratusan dari jumlah keuntungan bar dan mungkin juga membantu mengenal pasti potensi masalah dengan prosedur kakitangan.

Bekalan dan Pembelian

Bekalan dan pembelian merupakan salah satu sumber kos operasi terbesar dalam industri restoran, menurut IBISWorld.com. Di bar dan kelab malam, salah satu masalah kos utama adalah kos menuang. Ini adalah peratusan kos minuman keras, atau jurang antara pendapatan yang diperoleh dari penjualan minuman keras dan kos produk. Kos tuangkan yang optimum ditentukan dengan mengambil kos minuman keras setiap auns dan mengukurnya dengan harga jualan runcit per auns. Kos tuangkan sebenarnya ditentukan dengan membandingkan pendapatan per auns dengan kos per auns. Dalam kebanyakan kes, kos curahan 20 peratus atau kurang boleh diterima, menurut Roger Grimm, CEO AccuBar.

Upah

Upah pekerja merupakan penanda aras kos operasi yang penting dalam industri bar dan kelab malam. Menurut Persatuan Kelab Industri Nasional Amerika, gaji rata-rata pekerja bar adalah $ 45,000 pada tahun 2011. Sebilangan besar bar dan kelab malam yang bebas cenderung menggunakan 10 orang atau kurang, menurut persatuan itu. Tanda aras kos sasaran untuk gaji pekerja biasanya adalah 24 hingga 28 peratus keuntungan, menurut IBISWorld.com.

Sewa

Kos pajakan biasanya merangkumi sebahagian kecil dari kos operasi bar. Sewa adalah kos tetap yang tidak berubah-ubah dengan perubahan jumlah penjualan. Beberapa pemilik perniagaan kecil memilih untuk mengumpulkan sewa dan utiliti dalam satu kategori yang dikhaskan untuk overhead tetap. Walaupun kos ini cenderung berkisar antara 9 hingga 11 persen keuntungan, pemilik dapat berusaha mengendalikannya dengan merundingkan syarat sewa, mengambil sewa yang lebih lama, dan membandingkan lokasi yang berpotensi.

Undang-undang dan Pemasaran

Pemilik bar perlu mendapatkan izin dan lesen dari kerajaan tempatan dan negeri untuk beroperasi. Kecuali sebuah syarikat adalah sebahagian daripada francais, pemilik juga mesti mengetepikan sebahagian daripada anggaran operasi mereka untuk perbelanjaan promosi. Dari sudut perakaunan, kos izin dan lesen adalah kos tetap. Anggaran pemasaran dan pengiklanan mungkin berbeza atau ditetapkan, bergantung pada pilihan pemiliknya. Ada yang memilih untuk menumpukan peratusan keuntungan standard untuk menjana perniagaan baru, sementara yang lain meningkatkan atau menurunkan aktiviti pemasaran bergantung pada musim.