Idea Kecekapan Operasi

Perniagaan kecil biasanya beroperasi dengan anggaran yang terhad; oleh itu, perancangan kewangan yang teliti sangat penting untuk menjamin kesihatan syarikat. Semakin cekap semua aspek perniagaan, semakin kuat gambaran kewangannya. Membangunkan strategi operasi yang ramping dan idea kecekapan operasi adalah langkah pertama dalam menyusun anggaran perniagaan anda.

Rancang

Buat rancangan projek terperinci untuk usaha besar seperti melancarkan barisan produk baru, mengembangkan kempen iklan atau memperluas jangkauan pasaran anda. Pendekatan ini membantu anda menentukan tujuan dan objektif dengan jelas serta menggariskan anggaran, tanggungjawab ahli pasukan dan garis masa untuk pembangunan dan pelaksanaan. Ini membolehkan anda terus berada di landasan kewangan dan mendorong produktiviti dan perhatian terhadap perincian.

Audit

Lakukan audit tenaga dalaman dengan menjalankan perniagaan anda dan cari kaedah untuk mengurangkan penggunaan dan pembaziran tenaga. Sebagai contoh, ganti bola lampu biasa dengan mentol penjimatan tenaga dan pasangkan termostat yang dapat diprogramkan untuk mengatur suhu di persekitaran tempat kerja anda. Semasa mengganti peralatan pejabat, pilih model yang diperakui Energy Star untuk membantu mengurangkan penggunaan dan kos.

Menilai Pekerja dan Pekerjaan

Lakukan penilaian prestasi secara berkala untuk memastikan pekerja memenuhi tanggungjawab pekerjaan mereka dan berusaha mencapai tujuan dan objektif yang ditentukan. Ini membantu anda membuat penentuan di mana pekerjaan dapat dihilangkan atau digabungkan untuk kecekapan operasi yang lebih besar.

Gunakan semula dan Kitar Semula

Menggunakan semula dan menggunakan semula bahan pejabat. Contohnya, kertas sekerap yang dicincang berfungsi dengan baik sebagai bahan pembungkus, anda boleh menggunakan semula folder fail dengan membalikkannya keluar dan mengitar semula kertas salinan yang dibuang sebagai kertas surat. Buat program kitar semula dan gantikan produk kertas di ruang rehat atau dapur anda dengan cawan dan pinggan seramik. Bawa kaleng, botol dan bekas ke kemudahan kitar semula yang membayar aluminium dan plastik dan gunakan dana tersebut untuk pesta pejabat atau pasukan lain dan aktiviti pembinaan semangat.

Kereta Api Merentas

Biasakan pekerja dengan pelbagai bidang perniagaan anda. Dengan menggunakan pendekatan ini, jika anda kekurangan kakitangan atau mempunyai pekerja yang sakit atau pergi tanpa diduga, orang lain dalam organisasi anda mempunyai pengetahuan dan kemampuan untuk mengambil alih tanggungjawab tersebut secara sementara. Ini mengurangkan keperluan pekerja sementara dan terus beroperasi.

Lakukan Penyelenggaraan Rutin

Menjaga peralatan untuk memastikan kerjasama yang betul dan konsisten. Sekiranya anda mempunyai peralatan yang ketinggalan zaman atau berkinerja buruk, anda menghadapi risiko kehilangan produktiviti setiap kali terdapat masalah dengan sistem anda. Secara berkala menilai keberkesanan sistem utama untuk memastikan ia berjalan setaraf.