Alat Pemantauan Keselamatan Rangkaian

Keselamatan rangkaian adalah pertimbangan penting bagi perniagaan kecil terutama bagi profesional IT, VP eksekutif yang mempunyai pengetahuan komputer yang terhad atau pemilik perniagaan kecil yang tidak mempunyai pasukan IT; pencerobohan penggodam atau pekerja yang tidak berpuas hati boleh merosakkan rangkaian anda. Mencegah, menjangka dan pulih dari serangan seperti itu memerlukan alat untuk memantau keselamatan rangkaian perniagaan anda. Bergantung pada ukuran dan ketergantungan data perniagaan anda, alat tersebut boleh terdiri dari firewall perisian atau perkakasan yang sederhana hingga langkah-langkah yang lebih terperinci yang memerlukan kemahiran teknologi maklumat yang canggih di luar tahap baru untuk mencegah pencurian harta intelek.

1

Buat rajah semua perkakasan yang berkaitan dengan IT di rangkaian perusahaan anda. Sertakan talian ke dan dari semua peranti termasuk pelayan, klien desktop dan komputer riba di lapangan. Perhatikan semua perkakasan tersembunyi seperti modem, suis, penghala dan telefon pejabat dan mesin faks VoIP. Sertakan telefon pintar jika pengguna mempunyai akses langsung ke infrastruktur rangkaian anda. Sekiranya laman web syarikat anda interaktif atau dikemas kini menggunakan perisian protokol pemindahan fail (FTP) melalui rangkaian syarikat anda dan Penyedia Perkhidmatan Internet, sertakan juga. Setelah selesai, rajah ini menjadi alat utama dalam gudang pemantauan keselamatan rangkaian anda.

2

Analisis titik-titik kerentanan rangkaian syarikat anda pada rajah anda. Penyelesaian perisian merangkumi perisian percuma freemium pack untuk perniagaan kecil, penyelesaian premium yang lebih mahal untuk perniagaan yang lebih besar dan penyelesaian perusahaan untuk syarikat berkaitan antarabangsa. Kemudian perhatikan sebarang titik di mana penyerang boleh melanggar rangkaian anda dan mencapai perkakasan anda yang paling sensitif. Cari di Internet untuk perisian yang dapat memantau kawasan lalu lintas ini dan mencatat log harian yang boleh anda periksa setiap saat

3

Buat senarai semua pekerja dengan tahap kebenaran di atas Pengguna. Pastikan jumlah pekerja dengan akses tahap pentadbiran minimum dan pastikan semua pekerja di peringkat sedar bahawa peralatan mereka dipantau setiap masa.

4

Muat turun dan pasang alat penyelesaian perisian dengan pembalakan harian. Lancarkan bahagian pemantauan fail aplikasi untuk mengesan lubang di firewall anda dan isi mengikut arahan perisian aplikasi. Prosedur ini berbeza mengikut perisian yang anda pilih. Walau bagaimanapun, arahan dapat dijelaskan sendiri kepada mana-mana profesional IT yang berkelayakan. Untuk mencari penyelesaian yang tepat untuk perniagaan anda, cubalah beberapa model demonstrasi percuma sebelum memutuskan pembelian akhir. Cuba buat setiap pilihan untuk memantau lalu lintas rangkaian umum anda dan kemungkinan titik pencerobohan yang anda tetapkan pada alat rajah rangkaian anda. Sebilangan besar perniagaan kecil memerlukan lebih dari sekadar perisian asas pemantauan untuk mencapainya.

5

Letakkan penyelesaian perkakasan dan perisian firewall seperti perisian percuma seperti firewall peribadi ZoneAlarm atau Sygate, atau, perlindungan perkakasan lengkap yang lebih mahal untuk kemudahan perusahaan dari firma seperti Cisco di atau berhampiran persimpangan pelayan anda. Pantau setiap perubahan dari firewall terhadap pengubahsuaian dalam izin baca, tulis dan aksesibiliti. Memeriksa log harian dapat memberitahu anda tentang aktiviti yang tidak biasa seperti lonjakan aktiviti Internet pada waktu bukan perniagaan atau pada hujung minggu.