Kriteria yang baik untuk digunakan semasa menanggung perbelanjaan perniagaan untuk perjalanan

Perjalanan perniagaan selalunya merupakan bahagian penting dari keperluan operasi syarikat. Ia juga boleh menjadi sangat mahal. Menguruskan perbelanjaan yang mudah terkawal memerlukan dasar dan panduan yang baik. Pekerja memerlukan parameter mengenai apa yang boleh dan tidak dapat dibelanjakan serta had perbelanjaan tambang dan hotel. Dengan adanya polisi, pengurus dapat mencapai pengawasan yang lebih baik sebelum perjalanan bermula.

Parameter Perumahan

Sekiranya anda tidak mengatakan sebaliknya, seorang pekerja mungkin mencari tempat penginapan terbaik yang ada. Bagaimanapun, dia meninggalkan rumah untuk menjalankan perniagaan syarikat - mengapa dia tidak harus menikmati yang terbaik? Anda dapat memastikan pekerja anda selesa dan produktif dengan menentukan jenis hotel seperti rangkaian hotel perniagaan peringkat pertengahan yang ideal dalam lingkungan $ 89 hingga $ 149 setiap malam.

Walaupun anda tidak mahu terlalu ketat, memandangkan beberapa bandar mempunyai kos hotel yang lebih tinggi daripada yang lain, tidak ada salahnya menetapkan harapan untuk hotel perniagaan dengan harga yang berpatutan. Banyak syarikat memberikan senarai rangkaian hotel pilihan. Selalunya, rantai ini memenuhi keperluan pelancong perniagaan dan termasuk Internet tanpa wayar percuma dan sarapan ringan dengan harga bilik.

Kos Makan

Pekerja yang melakukan perjalanan semalaman atau lebih lama harus mengharapkan penggantian makanan, tetapi ada had perbelanjaan yang munasabah. Banyak perniagaan mempunyai garis panduan mengenai berapa perbelanjaan pekerja untuk setiap hidangan. Benarkan pekerja anda makan malam yang enak, tetapi tidak ada salahnya mengatakan bahawa $ 25 setiap orang adalah hadnya.

Begitu juga, baik untuk kos dan kadang-kadang alasan etika dan moral, syarikat enggan membayar balik alkohol dalam makanan pekerja. Beberapa syarikat mengambil langkah lebih jauh dan menganggap alkohol ketika makan tengah hari merupakan pelanggaran dasar sumber manusia dan tanggungjawab. Juga, pekerja yang melakukan perjalanan selama satu hari bekerja tetapi tanpa bermalam semestinya tidak mengharapkan makanan di syarikat melainkan jika anda membuat pra-kebenaran kepada mereka.

Hiburan

Menjamu pelanggan dan prospek penjualan adalah kos yang sah untuk menjalankan perniagaan. Di banyak industri, keluar minum atau makan malam adalah sebahagian daripada bagaimana perniagaan dapat dilakukan. Beberapa syarikat juga membayar tiket dan perjalanan untuk pelanggan mereka. Namun, tanpa pengawasan, kos ini dapat dengan mudah terkawal.

Anda harus menetapkan dasar yang jelas tentang membeli makanan dan minuman ketika dalam perjalanan, termasuk garis panduan mengenai berapa banyak perbelanjaan yang dapat dibelanjakan setiap orang dan tempat-tempat yang dianggap tidak sesuai oleh syarikat anda - seperti kelab atau kasino.

Tiket kapal terbang

Tambang udara boleh menjadi salah satu perbelanjaan yang paling terkawal. Membeli tiket lebih awal, mengambil penerbangan dengan singgah dan pergi dengan syarikat penerbangan yang mempunyai tambang terendah dan bukannya memilih syarikat penerbangan tertentu dapat menghasilkan penjimatan kos yang besar. Pekerja yang menempah tiket penerbangan sendiri perlu mengetahui jangkaan anda untuk membeli tiket mereka.

Anda boleh melakukan pengawasan dengan meminta pekerja mendapatkan persetujuan pengurus sebelum melakukan pembelian. Sebilangan pengurus meminta pekerja mencetak senarai beberapa tambang untuk laluan dari laman web perjalanan diskaun dalam talian untuk melihat bahawa pekerja memilih tambang yang paling sesuai.

Pengawasan Komprehensif

Untuk menyelaraskan proses, menghilangkan beban pekerja dan mencapai pengawasan kos yang lebih kuat, syarikat sering memilih untuk memusatkan tempahan perjalanan mereka. Anda mempunyai dua pilihan untuk ini - membawanya ke rumah atau menggunakan agensi pelancongan perniagaan.

Mempunyai satu atau dua orang di dalam rumah yang mengatur semua tambang, hotel dan kereta sewa memastikan segala urusan berada di bawah pengawasan ketat pengurus. Sekiranya itu terlalu membebankan atau penggunaan masa pekerja anda yang kurang baik, ada agensi pelancongan yang pakar dalam membantu syarikat mencari tawaran terbaik untuk perjalanan perniagaan mereka. Sebelum membuat pembelian, agensi menghantar e-mel kepada pengurus yang sesuai untuk mendapatkan kebenaran. Dalam beberapa kes, syarikat cenderung melakukan yang lebih baik bergantung pada kepakaran profesional memburu profesional.