Senarai Semak Pelancaran Perisian

Semasa melancarkan produk perisian baru, kesan pertama dari pembeli yang berminat akan menjadi sangat penting bagi kejayaan anda. Inilah sebabnya mengapa penting bahawa sebelum produk dilancarkan, anda telah melakukan segala yang mungkin untuk memastikan produk itu sesuai dengan jangkaan. Produk anda seharusnya tidak hanya berfungsi sepenuhnya, tetapi proses membelinya juga harus selancar mungkin. Menyebarkan berita mengenai perisian anda juga akan menimbulkan lebih banyak minat, tetapi pastikan anda dapat memenuhi permintaan tersebut.

Uji Perisian Anda

Pastikan perisian anda diuji selengkap mungkin sebelum tarikh pelancaran. Sekiranya anda melancarkan perisian anda dengan bug atau kesalahan utama, ia pasti akan mempengaruhi bukan sahaja penjualan anda, tetapi juga persepsi yang dimiliki oleh masyarakat terhadap produk anda. Dengarkan maklum balas daripada penguji beta anda dan fokus untuk menangani kritikan yang mungkin mereka ada. Penting juga untuk menguji perisian anda pada seberapa banyak jenis konfigurasi sistem yang mungkin untuk memastikan keserasian. Jangan abaikan pepijat atau kesalahan utama dengan tujuan memperbaikinya setelah dilancarkan melalui tambalan, kerana maklum balas negatif dari pelanggan dapat mencegah orang lain membeli produk anda jika mereka menganggapnya sebagai belum selesai dan kereta

Optimumkan Laman Web Anda

Dengan pengedaran digital sebagai kaedah menjual perisian yang menjimatkan dan mudah, adalah mustahak untuk memastikan laman web anda dioptimumkan untuk menangani beban. Pastikan pelayan muat turun dapat menangani lalu lintas pelanggan yang membeli perisian, kerana kerosakan atau waktu henti boleh sangat mahal. Sekiranya proses pembayaran dikendalikan melalui laman web anda, pastikan semuanya selamat dan maklumat peribadi yang dipercayakan kepada anda oleh pelanggan anda tidak boleh jatuh ke tangan yang salah. Periksa laman web anda di semua penyemak imbas utama untuk memastikan keserasian dan aksesibilitas. Walaupun perisian anda akan dijual melalui rangkaian runcit, tetap penting untuk memiliki laman web yang boleh dipercayai yang boleh dikunjungi orang untuk mendapatkan lebih banyak maklumat atau melalui mana pelanggan dapat menghubungi anda untuk mendapatkan sokongan.

Sediakan Pelan Pemasaran

Sebelum melancarkan perisian anda, penting untuk memberitahu calon pelanggan mengenai apa yang dilakukan perisian dan mengapa mereka memerlukannya. Ini bermaksud menyusun siaran akhbar dan memastikannya disebarkan kepada orang yang betul. Kecuali perisian anda benar-benar unik, kemungkinan ada produk serupa yang tersedia, jadi penting untuk membezakan diri anda dari persaingan. Buat kempen iklan di Google atau Yahoo untuk menyebarkan berita dan menggunakan laman media sosial untuk keuntungan anda. Memberi salinan ulasan awal perisian dan laman web industri yang sesuai juga dapat memberi anda beberapa ulasan yang baik pada saat anda melancarkan. Sebelum melancarkan, anda juga harus menyelesaikan penyelidikan pemasaran anda sehingga anda memahami pasaran sasaran perisian anda.

Sediakan Sokongan Selepas Jual

Tidak kira bagaimana anda bersedia sebelum pelancaran produk anda - selalu ada sesuatu yang tidak berlaku semasa ujian. Sebelum pelancaran, pastikan anda mempunyai langkah-langkah untuk menangani kebimbangan dan pertanyaan daripada pembeli anda. Dokumentasi yang mencukupi harus disertakan dengan perisian, serta daftar pertanyaan umum yang dapat mereka rujuk di laman web anda. Bersedia untuk memberikan sokongan meja bantuan sehingga anda dapat membantu pembeli dan membuat beberapa muhibah walaupun ada masalah dengan produk.