Cara Mengkritik Pekerja dengan Baik

Dalam dunia yang sempurna, pengurus tidak perlu mengkritik pekerja. Bagaimanapun, setiap orang melakukan kesalahan, dan setiap pekerja mempunyai ruang untuk diperbaiki. Pekerja yang produktif tidak memerlukan pengawasan yang berlebihan; jika tidak, pekerja itu tidak akan berada dalam senarai gaji. Apabila kritikan diperlukan, anda boleh menggunakan sebilangan teknik kritikan yang tidak mengancam dan konstruktif yang memberi inspirasi kepada pekerja untuk meningkatkan pekerjaan mereka, dan bukannya membuat mereka merasa tidak mencukupi.

1

Semasa melakukan kritikan, lakukan secara peribadi dan secara peribadi untuk mengelakkan memalukan pekerja di hadapan rakan sekerjanya. Sekiranya anda gagal melakukannya, kesan daripada apa yang anda katakan mungkin hilang di media atau disalahpahami sepenuhnya. Sebaik sahaja anda memulakan kritikan, segera sampai ke titik dan selalu bercakap dengan hormat.

2

Ajukan soalan yang bertujuan untuk mengungkap kemungkinan salah faham atau miskomunikasi yang mungkin menjadi punca masalah. Dengan mengemukakan soalan dan membiarkan pekerja menjawab secara terbuka, anda memberi isyarat bahawa perjumpaan itu akan menjadi perbincangan yang penuh hormat, bukan diatribe satu arah. Untuk menentukan sama ada salah faham tanggungjawab atau harapan wujud, ajukan pertanyaan-pertanyaan yang berkaitan dengan apa yang menurutnya tanggungjawab dan tugasnya mengenai masalah tersebut. Perbualan ini akan membantu anda memahami pandangannya dengan lebih baik, dan anda dapat menyesuaikan kritikan konstruktif anda dengan sewajarnya.

3

Gunakan pendekatan “sandwich critique”. Sampaikan apa yang anda hargai mengenai individu itu terlebih dahulu, dan anda akan membantu mengurangkan kerisauan semula jadi yang mungkin dirasakan semasa bermulanya pertemuan tersebut. Dengan "kritikan sandwic", anda memulakan perbincangan dengan sesuatu yang dilakukan oleh pekerja sebelum beralih kepada isu yang dihadapi dan memberikan kritikan yang sesuai, dan kemudian diakhiri dengan pernyataan yang positif dan menguatkan. Contohnya: "Mary, kami ingin anda tahu betapa kagumnya kami dengan angka penjualan anda yang sentiasa cemerlang. Walau bagaimanapun, laporan anda tidak diserahkan pada tarikh akhir, yang perlu kami perbaiki kerana memperlahankan perakaunan. Anda adalah aset berharga bagi organisasi ini, dan saya ingin bekerjasama dengan anda untuk memperbaiki keadaan ini. "

4

Fokus pada isu, bukan individu. Semasa mengkritik seseorang, ingatlah bahawa anda menangani tingkah laku tertentu yang perlu diperbaiki; bukan pekerja itu sendiri. Sebagai contoh, jika pekerja itu selalu terlambat ke pejabat, tetaplah mengenal pasti bahawa sebagai tingkah laku dia mesti berusaha untuk berubah. Elakkan penyataan peribadi dan umum, seperti menuduhnya tidak boleh dipercayai atau malas. Sebaliknya, jelaskan apabila anggota kakitangan mengharapkan dia ada dan dia di luar pejabat, ia memberi kesan negatif terhadap produktiviti.

5

Kenali dengan jelas mengapa tingkah laku itu bermasalah, dan juga harapan anda untuk membetulkan tingkah laku tersebut. Menawarkan kritikan yang membina serta idea dan cadangan untuk memperbaiki keadaan dan menyetujui tindakan yang akan diambil oleh pekerja untuk memenuhi harapan yang telah anda tetapkan. Mengadakan mesyuarat susulan untuk mengkaji kemajuan pekerja; beritahu dia tepat bila anda mengharapkan tingkah laku ini berubah. Sediakan diri anda untuk pertanyaan dan tinjauan kemajuan yang cepat yang ingin dimulakan oleh pekerja, dan pastikan dia memahami bahawa anda mahu proses tersebut menjadi usaha kolaboratif. Ini bukan sahaja membuat pekerja merasa selesa, tetapi juga mengakhiri mesyuarat dengan positif.