Teknik Pengawasan Kedai Runcit

Keselamatan dan pengawasan adalah elemen penting dari infrastruktur kedai runcit. Memelihara pelaburan anda dalam inventori dan mengekalkan kadar pengecutan yang rendah adalah penting untuk kejayaan jangka panjang. Seiring dengan memberikan layanan pelanggan yang luar biasa, peruncit menggunakan sejumlah teknologi pengawasan untuk memantau kegiatan di dalam toko.

Susun atur Kedai

Reka bentuk kedai runcit adalah cara biasa untuk memasukkan beberapa kaedah pengawasan. Sebagai contoh, dengan membungkus wang tunai yang terletak di pusat atau di seluruh bahagian kedai membolehkan anda memastikan pekerja berada dekat dengan pelanggan. Menjaga barang-barang mahal berhampiran stesen servis dan menjauhkan diri dari barang yang tidak sesuai juga sangat membantu. Peruncit biasa menyimpan rak pada ketinggian rendah dan menggunakan cermin overhead di kawasan tersembunyi untuk membolehkan pandangan lebih mudah untuk rakan sekerja.

Kamera

Alat yang lebih spesifik yang digunakan dalam pengawasan runcit adalah kamera dan sistem televisyen. Peruncit yang lebih besar mempunyai anggota keselamatan yang memantau aktiviti setiap saat atau pada waktu puncak. Yang lain menggunakan alat rakaman untuk membolehkan penyiasatan apabila item hilang. Peruncit yang lebih kecil yang tidak mampu menggunakan sistem TV yang lengkap sepenuhnya menggunakan kamera lebih banyak sebagai pencegah visual bagi bakal pencuri.

Sistem Pengimbas

Teknik lain adalah penggunaan sistem pengawasan artikel elektronik, atau tag EAS. Ini adalah tag yang diletakkan pada barang mahal, atau semua produk dalam beberapa kes. Apabila produk dibeli, tag dikeluarkan atau dinyahaktifkan. Sekiranya pelanggan cuba meninggalkan kedai tanpa membuat pembelian, pengimbas di pintu keluar memberi amaran kepada pegawai pencegahan kerugian. Satu masalah dengan teknik ini ialah kegagalan rakan sekutu untuk menyahaktifkan tag, yang menyebabkan pengalaman memalukan bagi pelanggan yang berhenti di pintu tanpa alasan. Ia juga lebih mahal daripada pengawasan dan keselamatan lain.

Pekerja

Peruncit juga bergantung pada pekerja yang berjaga-jaga untuk membantu pengawasan kedai. Sekali lagi, proses bersikap ramah dan membantu dapat menghalangi pencuri kedai yang ingin ditinggalkan sendirian. Personel juga dilatih untuk menonton keliling, pakaian besar, kumpulan dan pelanggan yang bertindak dengan jelas. Namun, kerana risiko menuduh seseorang mencuri secara salah, peruncit sering meninggalkan pendekatan dan ketakutan kepada pegawai atau pekerja pencegahan kerugian yang dilatih untuk memerangi pencuri.