Cara Memasukkan Maklumat Kumpulan ke dalam Buku Pantas

Walaupun QuickBooks membantu pengusaha menjimatkan masa dalam tugas perakaunan, menyiapkan pelanggan, jabatan, produk dan vendor baru pada pemasangan QuickBooks baru memerlukan banyak masa. Sekiranya aplikasi perakaunan terdahulu anda menyokong pengeksportan data ke fail CSV Excel, atau jika anda menggunakan Excel untuk menyimpan buku anda, anda boleh menggunakan hamparan untuk memasukkan maklumat ke dalam QuickBooks secara berkumpulan, sehingga menjimatkan banyak masa berbanding memasukkan rekod satu per satu masa.

Buat Lembaran Import Pelanggan untuk Buku Pantas

1

Buka Microsoft Excel dan buat buku kerja kosong baru. Klik "Fail", lalu "Simpan" pada bar pita dan simpan fail sebagai "QuickBooks Batch Pelanggan" atau yang serupa.

2

Klik tab "Sheet1" di bahagian bawah tetingkap Excel. Bermula di lajur "A", masukkan tajuk berikut di baris "1" spreadsheet pada "Sheet1":

Nama Syarikat Mr./Ms. Nama Depan Awal Tengah Nama Terakhir Paparan Sebagai Jalan 1 Jalan 2 Zon Telefon Negeri Kota Faks Nombor Akaun E-mel Telefon Alternatif

3

Klik "Fail" pada bar pita, kemudian "Simpan" untuk menyimpan perubahan pada buku kerja.

4

Buka fail Excel CSV, XLS atau XLSX yang mengandungi data untuk pelanggan anda. Klik dan pilih tajuk untuk lajur - seperti "A," "B" atau "C" - yang mengandungi nama syarikat atau perniagaan pelanggan anda. Excel memilih dan menyoroti semua sel di lajur. Tekan "Ctrl-C" untuk menyalin data ke papan keratan, kemudian kurangkan tetingkap Excel untuk kembali ke yang lain yang memaparkan fail "Pelanggan" baru yang Anda buat untuk digunakan dengan QuickBooks.

5

Klik sel di baris "2" lajur "A", atau sel "A2", tepat di bawah tajuk Pelanggan. Tekan "Ctrl-V" untuk menampal semua nama syarikat dari hamparan lain ke lajur "A" pada hamparan QuickBooks baru.

6

Salin dan tampal medan salam dari lajur di CSV anda atau hamparan Excel yang disimpan ke "Mr./Mrs." lajur - lajur "B" - dalam hamparan baru untuk QuickBooks.

7

Salin dan tampal lajur dari CSV atau fail hamparan lama ke lajur yang sesuai di hamparan Pelanggan yang anda buat untuk QuickBooks. Sekiranya hamparan asal anda tidak mengandungi data untuk semua 16 lajur di hamparan Pelanggan baru, jangan risau kerana anda boleh memasukkan maklumat yang hilang secara manual di QuickBooks jika perlu.

8

Simpan fail Pelanggan di Excel setelah anda menyalin dan menampal semua data dari hamparan asal, kemudian tutup Excel.

Import Senarai Pelanggan Batch Ke dalam Buku Pantas

1

Lancarkan QuickBooks, kemudian klik "Fail | Utiliti | Import | Fail Excel | Import Lanjutan. "

2

Klik butang "Browse" pada tetingkap "Import a File". Navigasikan ke fail "Customers.xlsx" - atau "Customers.xls" jika menggunakan versi Excel yang lebih lama - dan sorot nama fail. Klik butang "Buka" untuk memilih file dan kembali ke tetingkap "Import a File".

3

Klik senarai drop-down "Select a sheet" dan pilih "Sheet1." Klik untuk mengaktifkan pilihan "Fail data ini mempunyai baris tajuk".

4

Klik daftar drop-down "Tambah atau Pilih Pemetaan" dan pilih "Tambah Baru." Tetingkap baru terbuka dan memaparkan tajuk dari fail "Customers.xlsx". Tajuk dari lajur di spreadsheet muncul di sebelah medan pemetaan QuickBooks yang sesuai.

5

Klik butang "OK", kemudian "Import". QuickBooks mengimport data dan menambahkan pelanggan dari fail ke fail pangkalan data syarikat.