Cara Menyusun Tugas dengan Projek di Outlook

Menyusun tugas anda dengan projek di Outlook membolehkan anda melihat dengan cepat apa yang perlu dilakukan untuk setiap tugas, membantu anda memprioritaskan. Anda boleh melakukannya menggunakan fungsi yang tersedia melalui ciri Tugas, Kalendar dan Kategori.

Membuat Kategori

Setelah tugas anda dibuat, menetapkan kategori akan membantu anda mengaturnya dengan berkesan. Untuk melakukan ini, pilih tugas dan klik butang "Kategori". Secara lalai, anda boleh mengaitkan tugas dengan warna. Anda juga boleh menambah kategori baru. Masukkan nama projek dan klik butang "Tambah". Di samping itu, anda boleh mengaitkan kategori dengan item Outlook, seperti mesej e-mel, janji temu, mesyuarat dan tugas.

Melihat Tugas mengikut Projek

Anda dapat melihat tugas yang dikategorikan di Bar Tugas, Tugas dan Kalendar anda. Selain itu, jika anda menggunakan Sharepoint, senarai tugas yang telah anda langgani juga akan muncul. Untuk melihat tugas, klik tugas dan lihat perinciannya di tetingkap baru. Anda juga boleh mengkategorikan e-mel mengikut projek.

Tugas Menyusun

Tambahkan butiran untuk tugas anda, seperti tarikh akhir, kepentingan, status, peratusan penyelesaian, dan butiran lain. Anda juga boleh mengkategorikan tugas untuk diterapkan pada beberapa projek. Kemudian, anda boleh menyusun tugas mengikut projek atau kriteria lain yang berkaitan.