Manfaat & Halangan Kawalan Belanjawan & Perancangan Kewangan

Perancangan kewangan adalah kaedah proaktif untuk memastikan anda mengoptimumkan sumber kewangan terhad yang tersedia untuk perniagaan anda. Penganggaran adalah alat utama dalam perancangan kewangan yang membantu anda memutuskan bagaimana memperuntukkan setiap pendapatan dolar yang diunjurkan. Proses perancangan kewangan sangat penting untuk kejayaan perniagaan kecil yang berterusan, yang mesti bersaing dengan syarikat yang mempunyai kumpulan sumber yang lebih besar.

Matlamat dan Keutamaan

Perancangan kewangan sangat berkaitan dengan penetapan matlamat. Oleh itu, faedah utama penganggaran adalah bahawa anda pada dasarnya menyatakan apa yang anda rasa adalah perkara terpenting untuk dilaburkan oleh syarikat anda. Sekiranya meningkatkan bahagian pasaran adalah tujuan utama, misalnya, penting untuk memperuntukkan sumber yang mencukupi untuk pemasaran. Dengan rancangan yang jelas dan menetapkan keutamaan kewangan, anda meminimumkan potensi pelaburan sisa atau penggunaan tidak produktif dari semua dolar yang penting.

Potensi Keuntungan

Perancangan kewangan melibatkan memproyeksikan pendapatan untuk jangka masa tertentu dan kemudian memperuntukkan setiap dolar ke perbelanjaan, pelaburan atau akaun simpanan. Sekiranya anda merancang dengan tepat, anda akan mengetahui lebih awal sama ada keuntungan mungkin untuk jangka masa yang akan datang. Sekiranya anda berhasrat untuk melaburkan semula keuntungan anda, anda sudah tahu bagaimana untuk melakukannya. Sekiranya tidak, anda boleh mempengaruhi keuntungan dan jumlah yang anda simpan dengan mengelakkan peruntukan semua dolar ke akaun perbelanjaan.

Kerjasama Sistematik

Penganggaran juga merupakan cara untuk mewujudkan sistem operasi yang bersatu dalam perniagaan. Syarikat biasanya berkongsi matlamat yang disumbangkan oleh setiap jabatan dan pekerja untuk dicapai. Dengan penganggaran, anda menyediakan sumber daya untuk setiap departemen untuk digunakan dalam melaksanakan tanggungjawab strategisnya ke arah tujuan seluruh perusahaan. Semasa anda maju, anda dapat menilai kejayaan atau perjuangan setiap jabatan dalam menggunakan dana untuk setiap tujuan jabatan. Penilaian dan peningkatan berterusan membantu mewujudkan sinergi syarikat yang anda mahukan.

Halangan Biasa

Satu halangan utama dalam perancangan kewangan adalah bahawa ia agak spekulatif. Walaupun pendapatan dan perbelanjaan sejarah memberikan petunjuk, anda jarang mengetahui dengan pasti apa yang diharapkan dari segi kewangan semasa anda maju. Menyenaraikan semua pemimpin syarikat dengan rancangan kewangan juga mencabar. Pengendalian dan pelaksanaan belanjawan juga memerlukan masa untuk menguruskan. Anda juga menghadapi risiko mengasingkan jabatan atau pekerja tertentu jika mereka merasa sedikit peruntukan sumber. Halangan utama adalah tidak mempunyai cukup wang masuk untuk menampung perbelanjaan dari aktiviti perniagaan yang sedang berjalan dengan berkesan.